Mari Kokko:

Koronapassi avaa ovia

Blogi

Elämä koronan kanssa on omanlaisensa vuoristorata. Solahdat välillä elämään, jossa on kohtaamisia, tapahtumia ja matkoja. Toisessa hetkessä painat jarrua ja turhaudut uuden korona-aallon keskellä.

Viime päivien tiedot omikron-muunnoksesta on muistuttanut, ettei korona ole vielä ohi. Sen kanssa eletään mahdollisesti vielä pitkään.

Koronatilanne on viime viikkoina heikentynyt Suomessakin. Sairaaloissa olevien määrä on kasvanut. Paikoin tehohoitopotilaita on jouduttu siirtämään toisiin sairaaloihin. Uusia rajoitustoimia on otettu käyttöön.

Tilanne on nyt kuitenkin erilainen kuin aiemmin. Rokotekattavuus on tyydyttävällä tasolla ja koronapassin ympärillä ollut säätäminen ja epävarmuus on väistymässä.

Hallituksen tavoite pitää Suomi avoimena on tärkeä linjaus niin inhimillisesti kuin taloudellisesti. Lapsilla on mahdollisuus käydä koulussa, ihmisillä on mahdollisuus käyttää palveluita ja tehdä hankintoja. Yrittäjät voivat pitää yrityksensä auki. Työntekijöille on työtä tarjolla.

Rokotteiden lisäämisen ja koronapassin käytön osalta ollaan oikealla tiellä. Tarvitaan kuitenkin vielä lisätoimia. Koronapassia on laajennettava niin, että työnantajalla olisi oikeus vaatia koronapassia ja rokotuksia, jos yrityksen tilanne ja työturvallisuus sitä edellyttävät.

On pystyttävä välttämään tilanteet, joissa esimerkiksi terveydenhuollon ammattilainen tartuttaa asiakkaan. On välinpitämättömyyttä aiheuttaa vaaraa muille omalla toiminnallaan.

Myös rokotuksia annetaan liian vähän eikä yksityistä sektoria ole vieläkään valjastettu kunnolla rokotuksiin. Rokotuspisteitä tarvitaan satoja lisää, ja niiden pitää sijaita siellä, missä ihmiset ovat eli kauppakeskuksissa, rautatie- ja metroasemilla ja lentokentillä. Rokotuspisteiden pitää olla auki ilta-aikaan.

Yksityisillä yrityksillä on merkittävä määrä rokotuspisteitä ympäri maata ja tuhansia terveydenhuollon ammattilaisia, joiden resurssit pitää ottaa käyttöön.

Koronatilanne ei näy vielä taloustilanteessa. On kuitenkin pelkoa, että kasvavat tartunnat vaikuttavat erityisesti palveluiden kysyntään. Tämä näkyy nopeasti palvelualan yrittäjien arjessa.

Näin joulun alla meistä jokainen voi omilla henkilökohtaisilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, millainen yrittäjän arki on koronan keskellä. Jouluhankinnoissa yrittäjävetoisten kauppojen ja palveluiden tarjoajien suosiminen tuo joulumieltä laajalti.

Yhdessä vastuullisesti toimien pystytään minimoimaan koronan negatiiviset seuraukset. Keskeinen osa tätä vastuullisuutta on ottaa rokote.

Mari Kokko Mari Kokko on elinkeinoministerin erityisavustaja.