Mari Kokko:

Lapset ja naiset kantavat sodan seuraukset

Blogi

Sota Euroopassa tuntui omassa mielessä mahdottomalta kulkusuunnalta. On surullista huomata olevansa väärässä ja todeta, ettei ihmiskunta ole oppinut.

Julmuus ja raakuus Ukrainassa saa tuntemaan pahoin. Kuvat sodasta tallentuvat verkkokalvolle ja otsikot mieliin.

Vielä talvella sota nosti tunteet pintaan ja kyyneleet silmiin lukiessa kirjoja, joissa kuvattiin tavallisten ihmisten selviytymistä sodista. 

Nyt uutisia seuratessa mieleen on noussut kaksi kirjaa, joissa kuvataan tavallisten naisten näkökulmia sotaan.

Ne ovat Kirstin Hannahin Satakieli ja Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa.

Tarinoiden naisten hätä, suru ja urheus sekä sodan raadollisuus kertovat sodasta enemmän kuin tarinat taisteluista, voitoista ja tappioista. 

Nyt kirjojen sijaan vuodattaa kyyneleitä lukiessa uutisia sodasta ja sen vaikutuksista.

Seksuaalinen väkivalta on yksi toimi sodankäynnin asevalikoimassa. Tänäänkin tietoon on tullut uusia tietoja Venäjän joukkojen tekemistä massaraiskauksista. Näihin rikoksiin syyllistyneet on saatava oikeuden eteen. 

Valitettavasti näyttää siltä, että sodan osapuolet valmistautuvat sodan pitkittymiseen.

Sota on pakottanut ihmiset pakenemaan maasta ja hakemaan turvaa.

Yli kuusi miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta enimmäkseen naapurimaihinsa Puolaan, Romaniaan, Unkariin, Slovakiaan, Tsekkiin ja Moldovaan. Suomeen on saapunut yli 27 000 henkilöä.

UNICEFin mukaan lähes puolet pakenevista ovat ala-ikäisiä ja tehostetun suojelun tarpeessa. Heillä on suurempi riski joutua ihmiskäytön ja hyväksikäytön uhreiksi.

On tärkeää, että tänne Suomeen pakenevat saavat täältä tukea ja turvaa sekä pääsevät nopeasti kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan. Kunta ja sen tarjoamat palvelut ovat nyt avainasemassa. 

On katsottava laajemmin kuin nopeasti työelämään kiinni pääsemiseksi. On huolehdittava, että on mahdollisuus terveydenhuollon palveluihin. Päiväkodeissa ja kouluissa on oltava resursseja tässä kriisitilanteessa. On myös suojeltava, etteivät tänne tulijat joudu ihmiskaupan uhreiksi. 

Kunpa pian oltaisiin tilanteessa, että kyyneleet valuisivat romaania lukiessa.

Valitettavasti kuitenkin näyttää siltä, että sodan osapuolet valmistautuvat sodan pitkittymiseen. Sodan, jonka raskaita seurauksia kantavat lapset ja naiset. 

Heidän puolestaan tarvitaan sitkeyttä laittaa Venäjälle kampoihin.

Tuomitsemisen lisäksi tarvitaan valmiutta maksaa energiasta ja ruuasta aiempaa korkeampi hinta. Se on yksi väline heikentää Putinin raakalaismaisia sotajoukkoja.

Mari Kokko Mari Kokko on elinkeinoministerin erityisavustaja.