Mari Kokko:

Koriste-esine on enemmän kuin nokkela somepäivitys

Blogi

Hallitus antoi eilen eduskunnalle lakiesityksenä liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta.

Koronatilanteen on ennakoitu pahevan erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Turussa, joiden alueella esityksen mukaisia toimia otettaisiin mahdollisesti käyttöön.  

Hallituksen tiedotustilaisuuden antia liikkumisrajoituksista on ruodittu sosiaalisen median kanavilla ahkerasti.

Toinen toistaan nokkelampia sutkauksia on kirjoitettu. Vuokramökkeihin ja Alkoon liittyvien kommenttien lisäksi keskiössä ovat olleet koriste-esineostokset.  

Toimittaja tiedotustilaisuudessa ansiokkaasti haki tietoa, että voidaanko ihmistä sakottaa, jos hän vierailee erikoisliikkeessä. Esimerkkinä hän käytti koriste-esineen ostamista.  

Hallituksen esityksellä rajoitetaan elinkeinotoimintaan rajulla tavalla. Samalla se on keskittämistä ostoksien tekemistä isoihin marketteihin.  

Rajoitustoimenpiteet ovat synkentäneet yrittäjien mieliä entisestään. Yrityksien asiakkaat ollaan viemässä pois ja kalenterit tyhjentämässä.

Moni yrittäjä kokee, että liiketoimintaa ollaan sulkemassa hinnalla millä hyvänsä, vaikka asiointi olisi terveysturvallista.  

Korona ja siihen liittyvät rajoitukset on iskenyt toistuvasti samoihin aloihin kuten osaan erikoiskauppaa, ravintoloihin, matkailuun, tapahtumiin ja henkilöliikenteeseen.  

Suomen Yrittäjien tuoreimman Yrittäjägallupin mukaan yrityksistä 13 prosenttia on maksuvaikeuksissa. Sen lisäksi noin 10 prosenttia pohtii yritystoiminnan lopettamista ja noin viisi prosenttia kokee konkurssiuhkaa.

Suomessa on noin 290 000 yritystä, joista yli 40 000 toimintaan koronakriisi on vaikuttanut kielteisesti.  

Sosiaaliseen mediaan kirjoittaessa miten hallituksen esitys vaikuttaa omaan liikkumiseen ja koriste-esineostosten tekemiseen, on syytä pohtia mitä se rajoitus tarkoittaa sille yritykselle ja yrittäjälle, joka myy muun muassa niitä koriste-esineitä.  

Yrittäjien mahdollisuutta hankkia toimeentulonsa työllään ja ammatillaan rajoitetaan. Elinkeinovapauden rajoittaminen pitää olla äärinmäinen keino.  

Samaan aikaan korviin on sattunut hiljaisuus yrittäjille hallituksen suunnalta. Olemme olleet koronan keskellä vuoden verran.

Yrittäjien keskuudessa on tyytymättömyyttä siihen, miten hallitus on seisonut rinnalla kriisin aikana. Tämä hiljaisuus vahvistaa tätä tunnetta. 

Mari Kokko Mari Kokko on Suomen Yrittäjien kenttäjohtaja.