Kärnä: Sanna Marin päättää, onko Lapin matkailulla ja poroelinkeinolla tulevaisuutta – aikaa hukattavaksi ei enää ole

Koronakriisi

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) sanoo pääministeri Sanna Marinin olevan tällä hetkellä paljon vartijana.

Kärnä kertoo saaneensa matkailualalla työskenteleviltä tukimiehiltään ja -naisiltaan satoja viestejä, jotka kielivät matkailualan ahdingosta.

–Miljoonien eurojen edestä tulevan kauden myyntiä menetetään päivittäin, koska Marinin hallitus ei ole vieläkään päässyt yksimielisyyteen siitä, kuinka matkailu Lappiin tulee tulevalla kaudella järjestää. Keskustasta tämä ei ole kiinni. Meillä on selkeä linja, että turistien tulee päästä maahan ja kyetä poistumaan maasta koronaturvallisesti toteutetun testausjärjestelmän kautta.

Kärnän mielestä pääministeri Marinin onkin mentävä tällä viikolla puhujanpönttöön kertomaan, että matkailijat ovat tervetulleita Lappiin näillä ja näillä sekä näillä reunaehdolla.

– Muutoin on liian myöhäistä, hän varoittaa.

Kansanedustaja toteaa, että myös poroelinkeino on vakavissa vaikeuksissa matkailun hiipumisen myötä. Se on hänen mukaansa vahvassa symbioosissa matkailun kanssa ja jos turisteja ei tule, kärsivät myös poromiehet.

– Vuosien saatossa jalostettuja priimatuotteita ei saada enää myytyä turistien suosimilla ravintoloille, vaan ne joudutaan myymään pilkkahintaan bulkkiostajille. Suurimman laskun tästä perikadosta maksaa alkuperäiskansamme saamelaiset, joiden toimeentulo on sidoksissa molempiin toimialoihin, Kärnä listaa.

– Saamieni tietojen mukaan ratkaisujen tekemistä jarruttaa tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriö. Kysyn, haluaako ministeri Krista Kiuru (sd) jäädä historiaan henkilönä, joka tappoi Lapin matkailun ja poroelinkeinon? Ja haluaako pääministeri Sanna Marin olla se pääministeri, joka tuki hänen ratkaisujaan?

Kärnä toivoo hallituksen ymmärtävän, että nyt tuhannet työpaikat ovat uhattuina.

– Kaipolan traaginen katastrofi on vielä melko pientä verrattuna siihen, mitä Lapissa voi pahimmillaan tapahtua. Me puhumme useista tuhansista työpaikoista. Missä ovat hallituksen ministereiden huolestuneet lausunnot näiden puolesta?

Keskustaedustjaa korostaa edelleen, että pääministeri Marinilla on vastuu tästä päätöksentekoprosessista.

– Kiuru ja STM katsovat tätä asiaa vain omasta vinkkelistään. Pääministerin tehtävä on varmistaa, että esimerkiksi ministeri Mika Lintilän (kesk.) esittämät vakavat huolet tulevat huomioiduksi prosessissa. Aikaa hukattavaksi ei enää ole.