Hanna Huttunen:

Pian on hyvien ideoiden ja hankkeiden aika

Blogi

Sain viime vuoden lopulla kunnian tulla valituksi harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän puheenjohtajaksi. Ryhmä on valtioneuvoston nimittämä ja sen tavoitteena on vahvistaa HAMA-alueiden elinvoimaisuutta muun muassa kokeilujen kautta. Rahaa ryhmän toimintaan ja kokeiluihin on varattu 12 miljoonaa euroa.

Työryhmän nimi on kieltämättä paperinmakuinen, mutta sen työssä ollaan perimmäisten kysymysten äärellä. Kyse on siitä, millaista Suomea rakennamme.

Keskustan pitkäaikainen linja on kehittää koko Suomea ja kaikkia maakuntia tasapuolisesti. Maassamme on kuitenkin edelleen voimakkaita pyrkimyksiä keskittää ihmisiä, palveluja ja työpaikkoja vain muutamiin isoimpiin kaupunkeihin. Nyt voi perustellusti sanoa, että sellaisen politiikan aika on auttamattomasti ohi.

Ensinnäkin, se johtaisi lisääntyvään eriarvoisuuteen suomalaisten ja maan eri osien välillä.

Toiseksi, koronavirus on osoittanut, että kestävää politiikkaa on hajautetun yhteiskunnan rakentaminen. Se on tärkeää Suomen iskunkestävyyden ja omavaraisuuden kannalta.

Kolmanneksi, tällaisen Suomen rakentaminen vastaa ihmisten nykytodellisuutta.

Korona-aika on tehnyt monipaikkaisuutta todeksi ja tuonut sitä ihmisten arkeen esimerkiksi etätyön kautta. Työryhmämme haluaa helpottaa tätä siirtymää entisestään. Etsimme mahdollisuuksia edistää kaksoiskuntalaisuutta ja muita etätyön arkea helpottavia asioita.

Mielestäni olisi selvitettävä miten monipaikkaisuutta voisi paremmin huomioida perus- ja toisen asteen opetuksessa kokeilujen kautta. Tähän palaamme työryhmän seuraavassa kokouksessa helmikuun puolivälissä.

Ensimmäiset kokeiluhankkeet avaamme alkuvuoden aikana kolmen matkailuteeman ympärille. Teemat ovat luontomatkailu, ruokamatkailu sekä kalastus- ja metsästysmatkailu. Lähdemme avoimin mielin hakuun ja toivomme matkailutoimijoiden olevan innovatiivisia. Näkisin mielelläni perinteisten instituutioiden lisäksi myös yrittäjien ehdottavan hankkeita.

Hyviä ideoita tarvitaan!

Työryhmämme työ on alussa ja kevään aikana valmistelemme seuraavien kokeilujen teemoja, jotka vahvistaisivat maaseudun elinvoimaa. Nämä ovat isoja asioita, kun käännämme Suomi-laivan kurssia. Kestävää tulevaisuutta on ihmisille hyvä, hajautetusti toimiva Suomi.

Hanna Huttunen Hanna Huttunen on keskustan ensimmäisen kauden kansanedustaja Outokummusta.