Keskittämisen rattaat pyörivät jälleen
Kirjoitin puoli vuotta sitten Savo-Karjalan maakuntalehtiin ja kerroin tuossa kirjoituksessa poliittisen urani alkutaipaleesta ja ennen kaikkea syistä, miksi lähdin 12 vuotta sitten mukaan politiikkaan.
Kerroin, että syyni lähteä mukaan vaikuttamaan asioihin oli Jyrki Kataisen kokoomusjohtoinen hallitus vuonna 2012. Tuolloin kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) laati karttaharjoituksen, jossa olisi kadonnut kotikuntani Outokumpu. Myös maakuntien määrä ja tulevaisuus oli katkolla. Ilmassa oli pelkoa palveluiden karkaamisesta.
Nykyisessä Orpon-Purran hallituksessa on nähtävissä sama keskittämisen vimma ja suurkaupunkikeskeisyys.
Viime keväänä he eivät vielä puhuneet kuntien tai sotealueiden yhdistämisistä.
Nyt syksyllä, vain puoli vuotta myöhemmin, keskittämisen rattaat pyörivät jo täyttä päätä. Hallituksen riveistä puhutaan nyt täysin avoimesti mahdollisten sote-alueiden yhdistämisen tarpeesta.
Ei ole enää pitkä matka Kataisen hallituksen karttaharjoitukseen, jossa myös maakuntia yhdistettiin. Tällä hetkellä sote-alueet muodostuvat pitkälti maakuntajaon perusteella.
Alueita yhdistämällä eivät ihmisten palveluita paranneta eikä ratkaista pahenevaa pulaa työntekijöistä.
Palveluita ei paranna sekään, että hallitus päätti lakkauttaa mahtikäskyllään yöpäivystykset Iisalmesta, Varkaudesta, Jämsästä ja Raahesta. Tämä järjetön päätös lisää ambulanssikyytejä ja terveydellisiä riskejä eikä tuo ministeri Kaisa Juuson (ps.) tavoittelemia säästöjä.
Huonoin yhtälö on leikata asioista, jotka toisivat paljon kaivattua kasvua.
Suomen taloustilanne vaatii järkeviä säästöjä, mutta tarvitsemme myös uusia toimia, jotka tuovat työtä ja tuloa maallemme. Huonoin yhtälö on leikata asioista, jotka toisivat paljon kaivattua kasvua.
Tästä esimerkki on 120 miljoonan euron leikkaukset ammatilliseen koulutukseen. Hallitus puolustelee päätöstä sillä, että leikkaus kohdistuu pääasiassa niihin, jotka kouluttautuvat uudelle alalle. Käytännössä kuitenkin leikkaus vaikuttaa myös ensimmäiseen ammattiin opiskeleviin nuoriin.
Uudelleen kouluttautumiseen kohdistui myös hallituksen aikaisempi päätös lakkauttaa aikuiskoulutustuki. Ei kai hallitus kuvittele, että vaikeuttamalla uuteen ammattiin opiskelua ihminen on tehokkaampi työssään ja hyödyttää maan taloutta paremmin?
Huono toimenpide on myös leikkaus kotitalousvähennykseen. Se lisää riskiä harmaaseen talouteen, heikentää pienituloisten mahdollisuutta käyttää vähennystä ja vie töitä yrityksiltä.
Keskustan mielestä ihmisten lähipalvelut on turvattava ja sote-alueille on annettava työrauha. Leikkaukset ammatilliseen koulutukseen ja kotitalousvähennykseen on peruttava. Poliittiset päätöksen on tehtävä järjellä mutta myös sydämellä.