Medvedev: Olemme liukuneet uuteen kylmään sotaan

Kylmä sota

Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin mukaan Venäjän ja länsi ovat liukuneet uuteen kylmään sotaan.

Medvedev puhui Münchenin turvallisuuskonferenssissa, jossa on viime vuosina mitattu Venäjän ja lännen suhteiden kehittymistä.

Medvedev sanoi uskovansa, että tänä päivänä ollaan vastuullisempia kuin kylmän sodan aikaan. Hän arvosteli retoriikkaa, jonka mukaan Venäjä on turvallisuusuhka.

– Joskus ihmettelen elämmekö vuotta 2016 vai 1962.

Medvedev esiintyi melko sovittelevaan tyyliin ja toivoi dialogin lisäämistä lännen ja Venäjän välillä.

Hän arvosteli EU:n ja Yhdysvaltain Krimin valtauksen takia Venäjälle asettamia pakotteita. Hän kysyi, ovatko pakotteet kohdistuneet oikein, koska niiden asettajien talous on kärsinyt yhtälailla.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite ihmetteli Medvedevin arviota uudesta kylmästä sodasta omassa puheenvuorossaan. Hänestä kyse ei ole enää kylmästä sodasta, kun ottaa huomioon, mitä Ukrainassa tapahtuu.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Naton ja Venäjän on käytävä vahvemmin dialogia.

Münchenin turvallisuuskonferenssissa aamulla puhuneen Stoltenbergin mukaan Venäjä vaikuttaa Euroopan turvallisuusympäristöön, mihin Nato vastaa hänen mukaansa sekä vahvistamalla puolustusta että lisäämällä dialogia.

– Haluamme lähettää vahvan signaalin, emme lietsoaksemme sotaa vaan estääksemme sotaa, Stoltenberg sanoi puheenvuorossa, jonka hän piti ennen Medvedevia.

Hän sanoi myös, ettei Nato halua uutta kylmää sotaa.

Hän nosti esille Venäjän voimakkaasti arvosteleman ohjuspuolustusjärjestelmän, joka ei ole suunnattu hänen mukaansa Venäjää, vaan muita ulkopuolisia uhkia vastaan.

Stoltenberg kertoi keskustelleensa perjantaina Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa. Lavrov puhuu Münchenin turvallisuuskonferenssissa myöhemmin tänään.

Stoltenbergin mukaan Venäjän kanssa tarvitaan vahvempaa dialogia läpinäkyvyyden lisäämiseksi ja vahinkojen välttämiseksi. Jos vahinkoja sattuisi, on eskaloituminen tärkeää estää, Stoltenberg sanoi.

– Meidän pitää lopettaa puhumasta toistemme ohi ja puhua sen sijaan toistemme kanssa.