"Neptunuksen keihäs" iski 10 vuotta sitten – vihattu terroristijohtaja kohtasi tiensä pään erikoisjoukkojen iskussa

Historia

Yhdysvallat sai kauan janoamansa koston, kun maailman tuhoisimman terrori-iskun johtaja Osama bin Laden sai surmansa amerikkalaisten erikoisjoukkojen iskussa Pakistanissa 10 vuotta sitten.

Toukokuun 2. päivän aamuna 2011 Yhdysvallat käynnisti Operaatio Neptunuksen keihään (Operation Neptune Spear), jonka suoritti merivoimien Navy Seals -erikoisjoukko Afganistanista käsin.

Syyskuun 11. päivän iskut suunnitelleen al-Qaida -johtajan jäljille päästiin Guantanamon vankien avulla. Salanimeä Abu Ahmed al-Kuwaiti käyttänyt eräs al-Qaidan kuriiri pääteltiin bin Ladenin sisäpiiriläiseksi osin siksi, että hänen merkitystään oli vankien kuulusteluissa vähätelty.

CIA:n puolisotilaallinen toimintayksikkö paikallisti al-Kuwaitin elokuussa 2010. CIA käytti valvontakuvia ja tiedusteluraportteja määrittääkseen kuriirin määränpäänä Pakistanin Abbottabadissa olleen talon asukkaiden henkilöyden.

Syyskuussa 2010 CIA päätteli, että rakennuskokonaisuus oli valmistettu tarkoituksellisesti kätkemään jonkin tärkeän henkilön, hyvin todennäköisesti bin Ladenin.

Viranomaiset olettivat terroristijohtajan asuvan rakennuksessa nuorimman vaimonsa kanssa. Rakennuksen aidassa oli kaksi turvaporttia ja sen kolmannen kerroksen 2,1 metriä korkea kaide pystyi kätkemään 193 senttimetriä pitkän bin Ladenin.

Rakennuksissa ei ollut internet- tai tavanomaista puhelinyhteyttä. Sen asukkaat polttivat jätteensä toisin kuin naapurit, jotka veivät jätteet ulos keräystä varten.

Bin Ladenin ampujaksi ilmoittautui myöhemmin laivaston erikoisjoukkojen entinen sotilas Robert O’Neill.

O’Neill on kertonut ampuneensa bin Ladenia kahdesti otsaan tämän makuuhuoneessa. Terroristijohtaja sai hänen mukaansa surmansa välittömästi.

Yhdysvaltojen silloinen presidentti Barack Obama, varapresidentti Joe Biden ja ulkoministeri Hillary Clinton seurasivat operaatiota suoralla videoyhteydellä. Presidentti pelkäsi jo pahinta, kun toinen Black Hawk -helikopteri kallistui, menetti nostettaan ja raapaisi talon seinää.

– Tunsin hetken aikaa pelkoa, joka oli kuin sähköisku. Päässäni pyöri katastrofifilmi – helikopteri putosi maahan, SEAL-sotilaat rämpivät ulos ennen kuin helikopteri syttyisi, lähistön asukkaat tulivat taloistaan ulos katsomaan, mitä oli tapahtunut, ja Pakistanin armeija kiiruhti paikalle, Obama kuvailee muistelmissaan.

Pian operaation johto sai kuitenkin odotetun viestin. Bin Laden, koodinimeltään ”Geronimo”, oli tunnistettu ja surmattu.

– Kiinni jäi, Obama kertoo sanoneensa hiljaa.

Iskun jälkeen amerikkalaiset joukot veivät bin Ladenin ruumiin mukanaan Afganistaniin tunnistusta varten.

Bin Laden haudattiin mereen lentotukialus Carl Vinsonilla ennen kuin kuolemasta oli kulunut 24 tuntia. Mereen hautaamisella haluttiin estää terroristijohtajan hautapaikan kehittyminen pyhiinvelluspaikaksi.

Lähteinä Yle, HS, Barack Obaman muistelmateos Luvattu maa, Wikipedia