Onko brexit vihdoinkin valmis? EU ja Britannia pääsivät sopuun Pohjois-Irlannista
Britannia ja Euroopan unioni kertoivat maanantaina löytäneensä yhteisen näkemyksen Pohjois-Irlannin kauppa- ja muista järjestelyistä brexitin jälkeen.
Pääministeri Rishi Sunak kehui sovun kolme vuotta hiertäneeseen asiaan aloittavan uuden luvun Britannia ja EU:n välisissä suhteissa.
– Uskon tämän Windsorin puitesopimuksen merkitsevän käännekohtaa Pohjois-Irlannin asukkaille, Sunak sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa EU:n komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.
Sunakin mukaan uusi sopimus merkitsee sitä, että tavarat virtaavat nyt esteettä Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä niin kutsuttua vihreää linjaa pitkin. Punaiselle linjalle ja tarkastuksiin joutuvat vain tuotteet, jotka on tarkoitus viedä edelleen Pohjois-Irlannista EU:hun kuuluvaan Irlannin tasavaltaan tai muualle EU:hun.
– Olemme poistaneet tunteen Irlanninmeressä (Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä) kulkevasta rajasta, Sunak tiivisti.
Sunak ja von der Leyen vakuuttivat lehdistötilaisuudessa, että pohjoisirlantilaisille on tarjolla samoja elintarvikkeita ja samoja lääkkeitä kuin muillakin briteillä muissa osissa Yhdistynyttä kuningaskuntaa.
Raja- ja tullitarkastusten välttäminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin maarajalla merkitsee sitä, että EU:n lainsäädäntö pätee yhä Pohjois-Irlannissa. Tähän uudessa sopimuksessa tuli kuitenkin lisäys, jonka myötä Pohjois-Irlannin alueparlamentti Stormont voi estää EU:n sisämarkkinoiden uusien sääntöjen voimaantulon Pohjois-Irlannissa. Jos tätä ”jarrua” käytetään, Britannian hallituksella on siihen Sunakin mukaan oma veto-oikeutensa.
Von der Leyenin mukaan ”Stormontin jarru” on viime käden hätämekanismi, jota ei toivottavasti edes jouduta käyttämään. Hänen mukaansa EU:n tuomioistuimella myös säilyy viimeinen sana EU-oikeutta ja sisämarkkinoita koskevien asioiden tulkitsijana.
EU-tuomioistuimen rooli saattaa vaikeuttaa uuden sovun hyväksyntää Pohjois-Irlannin unionistien tai joidenkin Sunakin oman konservatiivipuoleen kovan linjan brexit-kannattajien parissa. Toisaalta jos unionistien DUP-puolue jatkaa vastarintaansa eikä edelleenkään suostu hallitusyhteistyöhön Sinn Fein -puoleen kanssa, ei uutta jarrumekanismia uusia EU-sääntöjä vastaan voi käyttää.
Sunak vakuutti maanantaina, että Britannian parlamentti pääsee äänestämään uudesta Windsorin puitesopimuksesta sopivana ajankohtana ja että äänestyksen tulosta myös kunnioitetaan.
Sunak ja von der Leyen korostivat lehdistötilaisuudessa Britannian ja EU:n olevan monissa kysymyksissä samalla puolella, viimeksi erityisesti Ukrainan tukemisessa sen sodassa Venäjää vastaan.
– Meillä on voinut olla aiemmin erimielisyytemme, mutta me olemme liittolaisia, kauppakumppaneita ja ystäviä, Sunak korosti.
Von der Leyen kiirehti Sunakin kanssa käymistään neuvotteluista vielä tapaamaan kuningas Charlesia, mikä ärsytti kovan linjan brexitpoliitikkoja. Heidän mukaansa pääministeri Sunak pyrki tapaamisen sallimalla hankkimaan uudelle Pohjois-Irlanti-sovulle jonkinlaisen kuninkaallisen siunauksen.
Sekä brittihallitus että EU-komissio kuitenkin vakuuttivat, ettei kuninkaan tapaaminen liittynyt päivän muhin neuvotteluihin.