Kiina suivaantui Yhdysvaltojen senaatin tuesta Hongkongille

Yksimielinen senaatti vaatii kieltoa kumiluotien ja kyynelkaasun viennille
Ulkomaat

Yhdysvaltojen senaatissa hyväksytty lainsäädäntö tuesta Hongkongin ihmisoikeuksille ja demokratialle on suututtanut Kiinan. Kiina on kutsunut Yhdysvaltojen Pekingin-suurlähettilään kuultavaksi, ilmoitti Kiinan ulkoministeriö.

Senaatin yksimielisesti hyväksymä lainsäädäntö edellyttää, että Yhdysvallat alkaa vuosittain tarkastella Hongkongin tilannetta ja arvioida, voiko sen erityisasemaa kauppakumppanina jatkaa. Lisäksi senaatti vaatii kieltoa kyynelkaasun, kumiluotien ja muiden mielenosoitusten tukahduttamiseen käytettyjen välineiden viennille.

Kiina vastasi todeten, että laki sotkeutuu Kiinan sisäisiin asioihin ja rikkoo kansainvälisen oikeuden perusnormeja.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang sanoi, että Yhdysvallat pyrkii toimillaan tukemaan ääriaineksia ja väkivaltaa Kiinaa vastaan.

Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuone hyväksyi vastaavan lain lokakuussa. Astuakseen voimaan lainsäädännön on vielä saatava presidentti Donald Trumpin siunaus. Trump ei ole julkisuudessa juuri kommentoinut Hongkongin mielenosoituksia tai lakihanketta.

Seuraava vaihe lainsäädännön käsittelyssä on senaatin ja edustajainhuoneen tekstien yhteensovittaminen, minkä jälkeen laki lähetetään presidentin vahvistettavaksi.