Ilmastonmuutos uhkaa upottaa koko Venetsian

Ilmastonmuutos

Venetsian vesisade on yllättänyt toukokuun lopulla osan kaupungin turisteista. Yksi kulkee koleassa säässä hellemekossa, toinen väistelee lätäköitä korkeakorkoisissa sandaaleissa.

Aasialainen pariskunta sen sijaan on vetänyt tulvavesien varalta jalkaansa polveen asti ulottuvat muovisuojukset.

Vain kahta päivää aiemmin Venetsian tulvavedet ylittivät 110 sentin rajan. Sama on tapahtunut toukokuussa vain neljä kertaa 150 viime vuoden aikana, Corriere del Veneto -lehti kertoo.

Ilmaston lämpenemisen myötä laguunikaupungin kadut lainehtivat entistä useammin.

Italian valtion teknologia-, energia- ja ympäristötutkimuskeskuksen Enean mukaan koko Venetsia on vaarassa upota aaltoihin vuoteen 2100 mennessä.

Yliopisto-opiskelijat Anna Clara Basilico, 26, ja Sebastiano Bergamaschi, 20, ovat osa nuoren ruotsalaisaktivistin Greta Thunbergin innoittamaa Fridays for future -ilmastoliikettä.

He kiittävät Thunbergin medianäkyvyyden tuoneen ilmastokeskustelun Italiassa valtavirtaan. Maaliskuussa järjestetty globaali ilmastolakko keräsi Venetsian kaduille kymmenentuhatta nuorta.

– Me venetsialaiset kasvamme kosketuksissa luontoon. Itse opin ohjaamaan venettä 14-vuotiaana. Kun luemme uutisia ilmastonmuutoksesta, emme voi olla ajattelematta miten se koskettaa meitä, Bergamaschi sanoo.

Jokaperjantaisen mielenosoituksen lisäksi ilmastonuoret vierailevat kouluissa ja järjestävät lukuisia tapahtumia.

Samalla ilmastoliike on onnistunut Italiassa tuomaan yhteen monet eri asioiden puolesta taistelevat liikkeet. Nuoret ovat kuitenkin saaneet osakseen myös kritiikkiä.

– Tämä on selvästi sukupolvitaistelu. Lisäksi Italia on hyvin hierarkkinen maa. Helposti ajatellaan, ettei 16-vuotias tiedä mitään. On esimerkiksi pilkattu nuoria siitä, etteivät he tiedä, mitä otsonikato tarkoittaa. Mutta kun siitä puhuttiin, olin 6-vuotias, Basilico sanoo.

Bergamaschin mukaan Italiassa ei ole samanlaista ympäristönsuojelun perinnettä kuin Pohjois-Euroopassa. Vihreän puolueen kannatus maassa on kahden prosentin tuntumassa.

– Nyt monet puolueet harrastavat viherpesua ja yrittävät saada meidät unohtamaan menneet tekonsa, Bergamaschi sanoo.

– Myös Viiden tähden liike julisti aluksi olevansa ympäristön asialla, mutta hallitukseen päästyään se on pyörtänyt monia kantojaan, Basilico lisää.

Venetsialaisessa Ca Foscari -yliopistossa ympäristötaloutta opettavan Carlo Giupponin mukaan Italia on alkanut varautua ilmastonmuutokseen muita Euroopan maita myöhemmin.

– Nyt strategiat on laadittu, mutta monissa tapauksissa resurssit puuttuvat, Giupponi sanoo.

Venetsian suojaksi rakennettavan liikuteltavan patojärjestelmän käyttöönotto on jatkuvasti viivästynyt ja kustannusarvio kolminkertaistunut. Osa rahoista on kadonnut korruptioon.

– Saamme jo nyt lukea jatkuvasti uusista teknisistä vioista. Patoa tuhoavat muun muassa simpukat ja lokkien ulosteet, Bergamaschi kertoo.

Jos merenpinta tulevaisuudessa nousee, patoa täytyisi pitää kiinni pitkiä aikoja. Se puolestaan estäisi veden vaihtumisen laguunissa.

Padon lisäksi Venetsiassa tehdään kuitenkin paljon pieniä tekoja, joilla sopeudutaan vedenpinnan vaihteluun.

– Venetsia kestää tulvat äärimmäisen hyvin, ja yleensä ne eivät aiheuta suuria vahinkoja. Itse olisin enemmän huolissani kaupungin liikaturismista, Giupponi sanoo.