Entäs, jos omaishoitaja ei enää jaksa?
Ennusteiden mukaan yli 85 -vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu Suomessa vuoteen 2040 mennessä. Samaan aikaan vanhusten hoivassa työskentelevien hoitajien määrä vähenee, mikäli Suomeen ei saada rekrytoitua lisää hoitajia ulkomailta.
Kaiken tämän seurauksena vastuuta ikääntyneistä ihmisistä ja heidän hoivastaan siirtyy enenevässä määrin heidän läheisilleen. Kaikki heistä eivät kuitenkaan jaksa ja pysty hoitamaan hoidon tarpeessa olevaa ikääntynyttä läheistään.
Kaikilla ikääntyneillä ei myöskään ole läheistä, joka voisi kantaa hoivavastuuta. Yleensä puolisot ovat varsin samanikäisiä, jolloin molemmat kohtaavat ikääntymiseen liittyviä sairauksia ja yleistä kunnon heikkenemistä.
Myös lapset asuvat entistä useammin entistä kauempana vanhemmistaan, mikä vaikeuttaa hoidon tarpeessa olevien vanhempien auttamista.
Voiko yhteiskunta laskea ja laskeeko hallitus sen varaan, että entistä useammin vähemmän sairas hoitaa vakavammin sairasta hoidon tarpeessa olevaa läheistään?
Omaishoitajien määrän lisäksi omaishoitoon liittyy monia muita ongelmia. Nämä liittyvät usein hallinnollisiin kysymyksiin, raskaaseen byrokratiaan ja hallinnollisiin raja-aitoihin.
Kysymyksiin, joilla ei hoidon tarpeen kannalta ole juurikaan merkitystä – mitkään hallinnolliset rajat eivät saa olla esteenä sille, että kansalainen saa hänen tarvitsemaansa palvelua ja hoitoa.
Eduskunnassa käytiin tällä viikolla (25.2.2025) keskustelua vanhusten asemasta välikysymyksen yhteydessä. Kaikki olivat kutakuinkin yhtä mieltä siitä, että arvokas vanhuus tulee taata kaikille.
Tässäkin keskustelussa nousi selvästi esille se, että kaikki kansanedustajat eivät näytä kuitenkaan ymmärtävän, että Suomi ei ole läpi maan samanlainen.
Espoossa Teslan ohjauspyörän takaa maailma näyttää hyvin erilaiselta kuin talvivarman, mutta ehkä hieman jo iäkkään diesel-Toyotan ratin takana vaikkapa Mikkelin Anttolassa tai Savonlinnan Kerimäellä. Ja toisin päin.
Politiikkapäätöksiä tehtäessä onkin otettava koko maa ja sen erilaiset olosuhteet huomioon. Kaikilla politiikan osa-alueilla, myös arvokkaassa vanhuudessa.