Zyskowicz sätti punavihreän opposition Stubb-välikysymyksestä

Henkilöjahti nuupahti väittelyksi lainvalmistelusta
Välikysymys

Eduskunnan jouluruuhkaan ahdettu Stubb-välikysymys ärsytti hallituspuolueita niin, että oppositio sai kuulla kunniansa jo ryhmäpuheissa.

Varsinkin kokoomuksen ryhmäpuhuja Ben Zyskowicz kävi kierroksilla. Konkariedustaja ampui valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) hallintarekisteripuheista välikysymyksen laatineita vihreitä ja vasemmistoliittoa täydeltä laidalta.

Zyskowicz näki, että kyse oli tarpeettomasta ja arvottomasta poliittisesta näytelmästä ja yrityksestä erottaa Stubb.

– Tästä tässä välikysymyksessä on kyse, vaikka sitä on kuorrutettu muilla asioilla sen jälkeen, kun puuhamiehet huomasivat, että kirves taitaa tällä kertaa osua Stubbin pään sijaan omaan jalkaan.

Zyskowicz arveli välikysymyksen laatijoiden halunneen tiristää tapauksesta ”vielä muutaman, tosin halvan, mutta niin rakkaan poliittisen irtopisteen”. Hän luonnehti vasemmistoliiton puheenjohtajaa Paavo Arhinmäkeä maamme johtavaksi rabulistiksi eli suunsoittajaksi.

– Ja saattaa olla, että vasemmistoliiton kannattajien mielestä maassa makaavan porvarin jatkuva potkiminen ja hakkaaminen on hieno juttu ja edustaa eräänlaista joukkojen tunnelmaa kohottavaa kansalaisaktivismia, Zyskowicz puuskahti.

Vihreitä Zyskowicz vertasi ulkokultaisiin fariseuksiin, jotka eivät tee virheitä.

–  Kun he itse tietävät olevansa virheettömiä, he heittivät tässä Stubbin asiassa ensimmäisen kiven ja nyt he haluavat heittää myös viimeisen kiven.

Keskustan Tapani Tölli totesi, että Stubbin anteeksipyyntö vääristä hallintarekisterilausunnoista riittää keskustalle.

Töllin mielestä opposition kannattaisi harkita aina perusteellisesti, milloin on aihetta käyttää järeintä työkalua eli välikysymystä.

– Etenkin tänä syksynä välikysymystä on käytetty melko löysästi, Tölli arvioi.

Debatissa Stubbin höykyttämistä ei enää jatkettu, vaan keskustelu käännettiin hallituksen lainvalmistelun tasoon.

Zyskowicz ei tosin hyväksynyt tätä ollenkaan, vaan jatkoi vasemmistoliiton ja vihreiden höykyttämistä välikysymyksen todellisista motiiveista.

Stubb sanoi vastauksessaan pitävänsä välikysymyksessä esitettyä väitettä tietoisesta tai toistuvasta väärän tiedon antamisesta vääränä ja sopimattomana.

Ministeri huomautti, että kaatuneesta hallintarekisteriesityksestä on esitetty julkisuudessa runsaasti vääriä väitteitä. Hän myönsi, että ministeriltä voi ja pitääkin odottaa erityistä tarkkuutta.

– Sitä en kuitenkaan hyväksy, että tässä salissa – esimerkiksi tässä välikysymyksessä – esitetään perusteettomia syytöksiä.

Välikysymyksen alullepanija Arhinmäki piti jo sinänsä vakavana, että ministeri heittää ”ihan omasta päästään” virheellisiä lukuja eduskunnan edessä.

Arhinmäki korosti, että välikysymys ei kohdistu vain yhteen ministeriaitiosta kerrottuun virheelliseen tietoon.

– Tähän valtiovarainministeri Stubbin lausuntoon tiivistyi hänen ja koko Sipilän hallituksen onneton lainvalmistelu.

Kyse ei Arhinmäen mielestä ole yksittäisestä virheestä tai huolimattomuudesta, vaan toistuvasta väärän tai puolueellisesti valikoidun tiedon antamisesta omien poliittisten tavoitteiden ajamiseen.

– Hallintarekisteri olisi antanut mahdollisuuden piilottaa osakeomistuksia ulkomaille. Tämä olisi antanut rikollisille lisää keinoja piilottaa omaisuuttaan verottajalta ja näin syönyt hyvinvointivaltion perustaa.

Arhinmäen mukaan tapa, jolla hallintarekisteriä ajettiin, osoittaa miten hallituksessa ollaan valmiita luopumaan yksittäisten puolueiden poliittisten tavoitteiden edistämiseksi hyvän hallinnon periaatteista.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona.