Yle: Uusi sote-valiokunnan veturi Markus Lohi karsastaa Etelä-Savon jakamista — “maakuntien elinvoimasta pidettävä kiinni“

Sote

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelua on viime aikoina varjostanut kiista Itä-Savon kuntien tulevaisuudesta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) esittelemä maanantaina lausunnolle lähtevä sote-lainsäädäntö on rakennettu sille pohjalle, että Itä-Savon sairaanhoitopiirin kunnat haluavat siirtyä osaksi Pohjois-Savoa.

Keskusta puolestaan on ollut huolissaan Etelä-Savon maakunnan tulevaisuudesta.

– Jäljelle jäävästä maakunnasta tulisi tällä järjestelyllä aika pieni. Minusta on tärkeää pitää kiinni maakuntien elinvoimasta, Markus Lohi (kesk.) perustelee.

Viime perjantaina sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaksi valittu kansanedustaja kertoi sote-näkemyksistään Ylen Ykkösaamussa maanantaina.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni linjasi viikonloppuna puoluevaltuuston kokouksessa, että keskusta lähtee siitä, että Etelä-Savon maakunnan tulee säilyä yhtenäisenä.

Viime viikolla maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) jopa uhkasi, että keskusta voisi kaataa hallituksen, jos Etelä-Savon maakunta hajoitetaan.

Ykkösaamussa Lohelta kysyttiin, miksi kysymys on keskustalle niin tärkeä.

– Varmasti taustalla on myös ajatuksia siitä, että sitten toisessa aallossa meillä on tarve siirtää muita tehtäviä tuon maakunnan hoidettavaksi, Lohi arvioi.

Hallituksen sote-uudistusta koskevat lakiluonnokset lähtivät maanantaina lausuntokierrokselle.

Perhe- peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan esitykset on tarkoitus tuoda eduskuntaan joulukuussa.

Viimeisimpien kaavailujen mukaan sote-palvelujen järjestämisestä vastaisi 21 sote-maakuntaa ja Helsinki.

Tämän lisäksi Suomi olisi jaettu viiteen yhteistoiminta-alueeseen, joiden tarkoitus olisi tarjota erityistason palveluita.

Alkuvaiheessa maakuntien vastuulla olisi sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi.