MT: Ministeri Leppä syyttää demariministeriä sooloilusta sote-uudistuksessa – uhkaa hallituksen kaatamisella

Sote

Hallitusohjelman noudattaminen sote-uudistuksen yhteydessä vedettävissä maakuntarajoissa on keskustalle ehdoton kynnyskysymys, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) jyrähtää Maaseudun Tulevaisuudessa.

– Haluamme, että iso ja tärkeä uudistus saadaan maaliin. Emme kuitenkaan hyväksy niitä sivujuonteita, joita Kiuru ja SDP ovat rakennelleet. Jos Etelä-Savon maakunta hajotetaan, hajottaa keskusta hallituksen, Leppä varoittaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitteli viime viikolla sote-mallin, jossa hallinnollisina alueina on 21 sote-maakuntaa sekä Helsinki.

Lisäksi malli sisältää viisi yhteistoiminta-aluetta erityistason palveluita varten.

Hallituksen kakkospuolue keskustaa hiertää etenkin Savon maakuntien mahdollinen jakautuminen.

Kiurun mukaan hallitus pyytää lausuntoja kahdesta eri vaihtoehdosta. Toisessa Itä-Savon sairaanhoitopiirin kunnat sijoittuisivat Pohjois-Savoon ja toisessa Etelä-Savoon.

Maakuntajako ratkaistaan lausuntokierroksen jälkeen.

Suunnitelmista suivaantuneen Lepän mukaan sote-valmistelua johtava Kiuru ei ole konsultoinut asiassa keskustaa.

Leppä painottaa, ettei puolue missään oloissa kannata Etelä-Savon hajottamista ja Savonlinnan irtautumista osaksi Pohjois-Savoa.

– Hallitusohjelmassa ei ole sovittu yhdessä mitään tällaista Etelä-Savon jakamista, mitä ministeri Kiuru ajaa nyt kuin käärmettä pyssyyn. Jos tehdään hallitusohjelmasta poikkeavia ratkaisuja ja päätöksiä, pitäisi asioista tietysti ensin yhdessä sopia.

Lepästä on päivänselvää, ettei Etelä-Savon maakunta olisi enää elinkelpoinen ilman Savonlinnaa.

– Kiurun esittämä ratkaisu tarkoittaisi käytännössä sitä, että meillä muuttuisivat vaalipiiri, ely-keskuksen rajat sekä muut valtionhallinnon palvelurajat – ja lisäksi yksi maakunta katoaisi.