Yhdysvaltojen lähettämät Himars-raketinheitinjärjestelmät ovat saapuneet Ukrainaan, sanoo puolustusministeri

Luhanskin alueella käydään tällä hetkellä kovimpia taisteluita Ukrainassa
Ukrainan sota

Yhdysvaltojen lähettämät Himars-raketinheitinjärjestelmät ovat saapuneet perille Ukrainaan, kertoi maan puolustusministeri Oleksi Reznikov Twitterissä torstaina. Reznikov kiitti kollegaansa Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinia ”tehokkaista työkaluista”.

–  Kesästä tulee venäläisille miehittäjille kuuma. Ja joillekin heistä viimeinen, Reznikov kirjoitti.

Yhdysvallat kertoi kesäkuun alussa lähettävänsä raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan. Yhdysvaltojen mukaan järjestelmiä on tarkoitus käyttää venäläisjoukkojen etenemisen estämiseen Ukrainassa, ei iskuihin Venäjälle.

Asiantuntijat ovat sanoneet, että toimitettavien järjestelmien kantavuus on hieman pidempi kuin vastaavien venäläisten järjestelmien. Ukrainan armeija voisi siis iskeä venäläisiä kohti sellaisen välimatkan päästä, johon Venäjän aseet eivät yltäisi.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan Oleksi Arestovytshin mukaan taistelujen huipentuma on saavutettu Itä-Ukrainan Sjeverodonetskissa ja Lysytshanskissa. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Venäjä on yrittänyt jo monta viikkoa vallata Sjeverodonetskin kaupunkia kokonaisuudessaan. Viereisen Lysytshanskin kaupungin valtaamisen on arvioitu vaativan Venäjältä pitkäkestoisia kaupunkitaisteluita.

Ukrainan paikallishallinto luonnehti keskiviikkona Sjeverodonetskin tilannetta ”helvetiksi”.

CNN:n mukaan Ukrainan armeijan päälliköiden onkin päätettävä, jäädäänkö Lysytshanskia puolustamaan Venäjän joukkojen ylivoimaista tulitusta vastaan vai annetaanko Ukrainan joukoille käsky perääntyä.

Myös Etelä-Ukrainassa sijaitsevaan Mykolajivin satamakaupunkiin tehtiin torstaina kolme ohjusiskua, kertoi Guardian-lehti. Strategisesti tärkeä satamakaupunki on ollut Venäjän pommitusten kohteena hyökkäyssodan alusta alkaen, ja kaupunki on vaurioitunut sodassa pahoin.

Lisäksi Ukrainan ilmapuolustus ampui alas kaksi ohjusta lähellä eteläistä Odessan kaupunkia, Ukrainan ilmavoimat sanoi lausunnossaan.