"Viljelijät ovat hätää kärsimässä hanhien kanssa" – keskustan Hanna Huttunen tyrmää ympäristöministeriön keskittävän hanhilupapäätöksen

Valkoposkihanhet

Keskustan kansanedustaja Hanna Huttunen pitää käsittämättömänä ympäristöministeriön päätöstä, jonka mukaan rauhoitettujen lajien, ennen muuta valkoposkihanhien poikkeuslupien käsittely pysyy Varsinais-Suomen Ely-keskuksessa.

Huttusen mukaan Pohjois-Karjala on yksi niistä alueista, joissa valkoposkihanhien aiheuttamat tuhot maataloudelle ovat kaikista suurimmat.

– Olisi kaikin puolin järkevää ja oikein, että hanhilupapäätökset tehtäisiin alueilla, joilla vahingot ovat vakavimmat. Pohjois-Karjalan Ely-keskuksella on paras tuntemus alueesta ja ongelman vakavuudesta, hän muistuttaa tiedotteessaan.

Jostain syystä tämä ei Huttusen mukaan ympäristöministeriölle ja sen alaiselle hallinnolle käy.

Huttunen vaatiikin ympäristöministeriöltä päätöksen avaamista ja rauhoitettujen lajien poikkeuslupien käsittelyn kiireellistä hajauttamista.

– Viljelijät ovat hätää kärsimässä hanhien kanssa niin Pohjois-Karjalassa kuin monella muullakin alueella sen ohella, että maatalous muutenkin on vakavissa kannattavuusongelmissa. Ympäristöministeriössä ja sen alaisessa hallinnossa pitää avata silmät todellisuudelle, hän muistuttaa.

Hanna Huttusen mielestä yhteisymmärryksen rakentaminen Varsinais-Suomen Ely-keskuksen kanssa on alusta asti ollut tahmeaa.

Kapuloita on laitettu rattaisiin pitkin matkaa jopa niin, että Varsinais-Suomen Ely-keskus on tehnyt tutkintapyyntöjä viljelijöitä kohtaan luonnonsuojelurikoksista.

– Valkoposkihanhi ei ole enää edes uhanalainen laji. Nyt ympäristöministeriössä ja sen alaisessa hallinnossa pitää hanhien yksioikoisen suojelupolitiikan sijaan laittaa asiat tärkeysjärjestykseen eli turvata suomalaisen ruuan tulevaisuus. Se on tärkeä osa maamme huoltovarmuutta ja omavaraisuutta.

– Toiseksi maalaisjärjelle pitää päätöksenteossa antaa tilaa. Maalaisjärkeä on niillä alueilla, joilla hanhiongelma on totisinta totta, Huttunen jyrähtää.