Vanhanen linjapuheessaan: EU:n romuttuminen on Suomelle kauhuskenaario – "Silloin suuret vievät, pienet vikisevät"

Vanhasen kampanjateema on ”Suomen asia on meidän”
Presidentinvaalit

Kansainvälisen yhteistyön ja sopimusten puolustaminen on Suomen kaltaiselle pienelle viennistä elävälle maalle elintärkeää, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen sanoi lauantaina kampanjansa avaustilaisuuden linjapuheessa Joensuussa.

Vanhasen mielestä yhteisille säänöille ja yhteisissä organisaatioissa toimimiselle ei ole parempaa vaihtoehtoa, jos isot kohtalonkysymykset, kuten terrorismi tai ilmastonmuutos, halutaan ratkaista.

Hän sanoo pitävänsä YK:n ja EU:n romuttumista kauhuskenaariona.

– Silloin suuret ja omavaraisimmat vievät, me pienet vikisemme ja ajaudumme suurvaltojen etupiireihin.

Vanhanen haluaa muutosta Suomen ulkopolitiikkaan, jota hän pitää kapea-alaisena.

– Emme saa käpertyä ulkopolitiikassa Itämeren alueen tilanteen reaktiiviseksi toimijaksi, vaan Suomen ulkopolitiikkaan on palautettava koko maailma.

Tähän on Vanhasen mukaan hyvä perinne olemassa, sillä Urho Kekkosen aikana Suomi kasvatti kansainvälistä liikkumatilaansa, Martti Ahtisaaren panos rauhanvälittäjänä oli esimerkillinen ja Tarja Halonen toi etenkin naisten ja tyttöjen asemaa esille maailmanlaajuisesti.

– Rauhanvälitys on todella tärkeä osa tämän päivän lukuisten konfliktien liennyttämistä. Emme voi saada tuloksia aikaan, jos pelkäämme epäonnistumista emmekä edes yritä.

Emme voi saada tuloksia aikaan, jos pelkäämme epäonnistumista emmekä edes yritä.

Suomen turvallisuus rakentuu Vanhasen mukaan neljän pilarin varaan. Näitä ovat viisas ulkopolitiikka, uskottava puolustus, eheä yhteiskunta ja itsellinen talous.

Itsellisellä taloudella Vanhanen tarkoittaa, että talouden pitää olla kestävällä pohjalla, eikä se saa riippua muiden maiden hyväntahtoisuudesta.

Hän huomauttaa, että nälkää näkevien määrä on lähtenyt maailmalla nousuun. Sen pitäisi Vanhasen mukaan soittaa hälytyskelloja myös Suomessa.

Vanhasen mukaan Suomen täytyy pitää huolta, ettei se enää koskaan joudu samanlaiseen tilanteeseen kuin vuonna 1941, jolloin se anoi Saksalta ruista ruokapulaan. Suomi sai viljaa, mutta joutui vastineeksi auttamaan Saksaa vastenmielisessä sotilasoperaatiossa.