Turvapaikanhakijat pääsemässä kausitöihin – rummutus ”vihervasemmistolaisen ideologian” ujuttamisesta jatkui

Kausityöt

Turvapaikanhakijoiden päästäminen kausitöihin tuohdutti jälleen perussuomalaisia, kun eduskunta hyväksyi sisällöltään asiasta säädettävän väliaikaisen lain.

Hallitusta ja erityisesti vihreitä syytettiin vihervasemmistolaisen ideologian levittämisestä hyödyttömällä esityksellä – perussuomalaista maahanmuuttovastaista sanomaa samalla julistaen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tulkitsi, että lainmuutoksen tavoitteena on lisätä haitallista maahanmuuttoa ”kaikin kuviteltavissa olevien ja välillä mielikuvituksellisinkin keinoin”.

­– Tavoitteena on, että joka ainoa turvapaikkaturisti voi jäädä tänne elinikäiseen täysihoitoon.

Halla-aho sanoi ihmettelevänsä keskustan ja sosiaalidemokraattien menettelyä asiassa.

– Heille näyttää käyvän aivan kaikki, mitä vihreät ministerit tuovat eteen: kyllä Isis-naisille Syyriasta, kyllä turvapaikanhakijoille Kreikan leireiltä.

Halla-aho kyseli, onko vihreille luovutettu monopoli maahanmuuttoasioissa vastineeksi siitä, että he ovat hiljaa kaikissa muissa asioissa.

Lainmuutoksella poistettaisiin työnteon aloittamisen karenssiaika ja laajennettaisiin maasta poistettavienkin työnteko-oikeutta vastaanottopalvelujen päättymiseen asti.

Esityksen tavoitteena on lisätä työvoiman tarjontaa erityisesti huoltovarmuudelle tai työmarkkinoiden toimivuudelle välttämättömissä töissä.

Keskustan Pasi Kivisaari selvitti, että hallitus on kääntänyt monia kiviä lisätäkseen työvoiman saatavuutta ja tarjontaa maa-, metsä-, kala- ja puutarhatalouden yrityksille.

Ulkomaalaislain väliaikainen muutos on Kivisaaren mukaan yksi osa pakettia, vaikka sen vaikuttavuus onkin melko pieni.

Lainmuutoksella pyritään hänen mukaansa helpottamaan satokauden onnistumista ja ylipäätään saamaan ihmiset hyödyllisten töiden pariin.

– Ja se on minun mielestäni kovin tärkeä pyrkimys.

Kivisaari myönsi, että esityksen työllisyysvaikutukset jäävät ehkä vain kymmeniin tai joihinkin satoihin työntekijöihin.

– Pienestä kokonaismäärästä huolimatta esimerkiksi tällä turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeuden laajentamisella saattaa olla paikallisesti suurikin merkitys yksittäisille alan toimijoille. Turvapaikanhakijat työllistyvät useimmiten vastaanottopaikkakunnilla tai sen läheisyydessä oleville tiloille. Eikä tällöin tarvitse muuttaa esimerkiksi vastaanottokeskuksesta toiseen.

Kivisaaren mukaan arkijärjellä turvapaikanhakijoiden on viisasta työskennellä edes kausiluonteisesti, jos se on vain mahdollista.

– Jos vain pelkästään oleillaan, se ei ole kenellekään hyväksi. Jos heistä on apua kausityössä tai ylipäätään missä tahansa työssä, en näe siinä kovin suurta vääryyttä tai dramatiikkaa.