Tuore tutkimus kertoo, millainen ruokavalio kasvattaa riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen
Runsas maidon kulutus suurentaa riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen, kertoo uusi väitöstutkimus. Siinä tutkittiin ravitsemuksen yhteyttä tyypin 1 diabeteksen esiasteen kehittymiseen lapsilla, joilla oli perinnöllinen alttius sairastua tautiin.
Tutkimuksesta kertoi ensin Potilaan Lääkärilehti.
Runsas maidon kulutus on aiemminkin yhdistetty tyypin 1 diabeteksen esiasteen kehittymiseen.
– Myös maidon prosessoinnin merkitystä yhteyden taustalla tutkittiin, mutta mikään prosessointitapa ei noussut riskiyhteyteen ylitse muiden, väitöstutkimuksen tekijä Essi Peltonen toteaa tiedotteessa.
Tutkimuksen mukaan myös runsas lihan ja vähäinen kalan kulutus saattavat olla yhteydessä suurentuneeseen tyypin 1 diabeteksen esiasteen riskiin.
Peltosen mukaan lihan kulutuksen onkin havaittu olevan keskimäärin suurempaa alueilla, joissa taudin ilmaantuvuuskin on suurempaa, ja kalan sisältämien omega-3 rasvahappojen runsas saanti on yhdistetty alentuneeseen taudin esiasteen riskiin.
– Nämä löydökset ovat myös hyvin linjassa suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa, Peltonen sanoo.