THL: Alustavien tutkimustulosten mukaan kahdella eri rokotevalmisteella rokottaminen tuottaa tehokkaan suojan koronaa vastaan

Kahden eri rokotteen antaminen ei aiheuttanut oleellisesti enempää haittoja kuin yhdellä valmisteella rokottaminen molemmilla rokotuskerroilla.
Koronarokotukset

Alustavien tutkimustulosten mukaan eri koronarokotevalmisteiden käyttäminen ensimmäisellä ja toisella rokotuskerralla tuottaa tehokkaan puolustusvasteen koronavirusinfektiota vastaan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kerrotaan.

Tutkimuksissa ilmeni, että antamalla Astra Zenecan rokotteen saaneelle henkilölle mrna-rokote voidaan saada aikaan vähintään yhtä hyvä puolustusvaste kuin kaksi adenovirusvektorirokotetta antamalla.

Suomessa käytettyjä mrna-rokotteita ovat Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet. Astra Zenecan rokote on adenovirusvektorirokote.

Adenovirusvektorirokotteen ja mrna-rokotteen antaminen samalle henkilölle ei tutkimuksissa antanut aihetta turvallisuushuoliin.

–  Nämä tulokset tukevat aiempaa arviotamme, että kahden eri rokotevalmisteen antaminen on sekä turvallinen että suojateholtaan hyvä vaihtoehto, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n tiedotteessa.

Nohynekin mukaan tutkimustulokset eivät tue epäilyjä, joissa rokotevalmisteiden yhdistäminen voisi tuottaa enemmän ohimeneviä haittoja, kuten kuumetta tai lihaskipuja, kuin samaa rokotevalmistetta antaessa. Haittoja ei ilmennyt oleellisesti enempää kahta eri rokotetta saaneilla kuin yhdellä valmisteella rokotetuilla.

Suomessa kahta eri koronarokotetta saaneita on noin 100 000. Ensisijaisesti kahta eri rokotevalmistetta on annettu niille alle 65-vuotiaille, jotka ovat ensimmäisellä rokotuskerralla saaneet Astra Zenecan rokotteen.

Niiden 65 vuotta täyttäneiden, jotka eivät halua toista Astra Zenecan rokotetta, on mahdollista saada toisena annoksena mrna-rokote. Astra Zenecan koronarokotteita saaneilla on havaittu hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä.

Kahden eri rokotevalmisteen käyttämistä koskevat tutkimukset tehtiin Saksassa, Espanjassa ja Britanniassa. Tutkimuksia ei ole vielä tieteellisesti vertaisarvioitu.