Suomenmaan Kiinan kolumnisti vietti lomansa lähellä koronaviruksen vaivaamaa Hubein provinssia – "Tunnelma on rauhallinen, vaikka pientä hermostuneisuutta onkin nähtävissä"

Koronavirus

Tunnelmat koronaviruksen vaivaamassa Kiinassa ovat rauhalliset, vaikka taudin vakavuudesta onkin tiedotettu varsin paljon, kertoo Suomenmaan Kiinan kolumnisti Lauri Tammi.

Hän asuu tällä hetkellä Hangzhoussa Zhejiangin maakunnassa reilun kahdeksan tunnin ajomatkan päässä Hubein maakunnassa sijaitsevasta miljoonakaupunki Wuhanista.

Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään turhaa matkustamista Hubein maakuntaan, sillä koronavirustilanne on siellä kaikkein vakavin.

Tammen mukaan tietoisuus taudin vakavuudesta on kuitenkin levinnyt koko maahan. Hangzhoussa kadut ovat hiljaiset, ihmiset käyttävät kasvosuojuksia, käsidesipulloja on joka paikassa ja taloyhtiöihin sisälle tulevat pikakuumemitataan otsasta.

Koulujen ja töiden alkua on myös venytetty yli viikolla Kiinan uuden vuoden lomien jälkeen.

– Ei mitään paniikkia, mutta tiedostava ja tietoinen, Tammi luonnehtii Suomenmaalle tunnelmia.

Tammi itse vietti uuden vuoden lomansa Hunanin provinssissa, Changden kaupungin maaseudulla.

Changdesta on matkaa Hubein provinssiin vain noin 150 kilometriä.

Tammen mukaan tunnelmat sielläkin olivat rauhalliset, vaikka pientä hermostuneisuutta olikin havaittavissa.

Ihmiset tapasivat normaalia vähemmän sukulaisiaan, korttipöytiä ja pelinappuloita desinfioitiin tiuhaan, linja-autoilla ei päässyt kaupungin keskustaan. Kasvosuojuoksia ei kuitenkaan juuri käytetty.

– Ehkä lännessä pelätään asiaa jopa enemmän kuin Kiinassa, Tammi sanoo.

Kiinan viranomaiset ovat Tammen mukaan tiedottaneet taudista hyvin paljon. Hänen mielestään vaikuttaa siltä, että ne ottavat tilanteen tosissaan ja vakavasti.

Tiedot taudin ehkäisemisen tavoista ovat Tammen mukaan tavoittaneet syrjäisimmätkin kolkat, vaikka kaikkialla ei ohjeita niin tarkasti noudatettaisikaan.

– Sekä virallisissa lehdissä että lukemattomissa yksityisissä wechat-ryhmissä (Kiinan sisäisiä some-kanavia) tiedotetaan aiheesta. Hallinnolla on voimakas ja agressiivinen tiedotuskampanja päällä.