Sipilän hallituksen pohja ratkesi suljetulla lippuäänestyksellä – Timo Laanisen kanta voitti täpärästi

Keskusta

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen pohjaratkaisu tehtiin keväällä 2015 keskustan hallitusneuvotteluryhmässä suljetulla lippuäänestyksellä, kertoo keskustan pitkäaikainen taustavaikuttaja Timo Laaninen tuoreessa muistelmateoksessaan Keskustan kuiskaaja (Kirjapaja).

Kokoomuksen ja SDP:n välillä käyty äänestys ratkesi 5-4 kokoomuksen hyväksi. Laaninen sanoi Suomenmaalle kirjansa julkistustilaisuudessa, että keskustan hallitusneuvottelijoiden kesken oli ensin puhuttu yleisesti tilanteesta.

– Jossain vaiheessa sitten Sipilä nosti esiin, että tämä hallituspohjakysymys pitäisi ratkaista.

Laaninen mukaan tämä tehtiin niin, että jokainen sai tehtäväkseen kirjoittaa lappuun vain kokoomus tai SDP ilman omaa nimeä.

– Minä kirjoitin kokoomus, Sipilä keräsi laput ja kertoi tuloksen. Viidessä lapussa oli kokoomus ja neljässä SDP.

Laaninen ei osaa sanoa, olisiko hallitusratkaisu ollut toinen, jos äänestys olisi päättynyt toisin.

– En tiedä, miten sitten olisi menetelty. Tämä vain kuvastaa, että nämä vaihtoehdot olivat aidosti auki loppuun saakka.

Paikalla Sibelius-Akatemian tiloissa 6. toukokuuta 2015 olivat puolueen sääntöjen mukaiset hallitusneuvottelijat eli Sipilä, varapuheenjohtajat Annika Saarikko, Juha Rehula ja Anu Vehviläinen, puoluesihteeri Laaninen, puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaska sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen ja varapuheenjohtajat Tuomo Puumala ja Anne Kalmari.

Laaninen äänesti itse kokoomusta. Hän perustelee valintaansa epäuskollaan SDP:n hallituskestävyyteen.

Vanhan kaverinsa Eero Heinäluoman vakuutteluista huolimatta Laaninen arvioi, että puolue oli pahasti vereslihalla repivän puheenjohtajataistelun ja rajun vaalitappion jälkeen.

– Muistissani olivat myös omat kokemukseni vuodelta 2011. Keskustalla oli silloin vaalitappion jälkeen tarpeeksi tekemistä omissa asioissaan. Maan asioista vastaaminen olisi ollut selkäsaunan jälkeen liian kova urakka, Laaninen perustelee kirjassaan.

Laaninen sanoo ettei tiedä, ketä muut äänestivät.

– Eikä Sipiläkään tiennyt, kumpaa puoluetta kukin meistä kannatti.

Laanisen mukaan Sipilä lähti näillä eväillä jatkamaan tunnustelujaan ja kertoi niiden tuloksen kaikille eduskuntaryhmille torstaina 7. toukokuuta. Ennen kaikkien ryhmien kokoontumista Sipilä kutsui keskustan neuvottelijat koolle ja kertoi haluavansa muodostaa hallituksen perussuomalaisten ja kokoomuksen kanssa.

Kysymykseen, millaisia neuvoja Laaninen kuiskuttelisi keskustalle hallituskaudesta ja eduskuntavaaleista selviytymiseksi, jos olisi vielä vallan ytimessä, entinen keskustapolitrukki vastasi julkistustilaisuudessa ”onneksi en ole”.

– Tilanteet vaihtelevat, maailma muuttuu. Se, mikä päti 70-luvun loistavan sukupolven oppeihin, ei liene sellaisenaan toistettavissa, mutta Sipilän kokemuksista huolimatta kuitenkin olisin rohkaisemassa kaikkia puolueita rohkean omaleimaiseen esiintymiseen sen oman arvopohjan ja aatteellisen linjan pohjalta toimimiseen.

Laaninen sanoi tuntevansa suurta sympatiaa tämän hetken keskustan vaikuttajia kohtaan.

– Toivotan heille kaikkea hyvää ja koetan auttaa, jos apua pyydetään.