"Sinisilmäistä" – Keskustan Könttä vaatii nykyistä kaksoiskansalaisuuslakia suurennuslasin alle

Kaksoiskansalaisuus

Kansanedustaja Joonas Könttä (kesk.) kehottaa hallitusta tarkastelemaan uudelleen kaksoiskansalaisuutta koskevan lainsäädännön muutostarpeita.

–  Nykyinen lainsäädäntö on sinisilmäinen, eikä siinä tunnisteta kaikkia uhkatekijöitä, joita kaksoiskansalaisuuteen sisältyy, Könttä sanoo tiedotteessa.

Köntän mukaan lainsäädäntö on myös tehty erilaisena maailman aikana. Puolustusvaliokunnan jäsenenä toimiva Könttä korostaa vastavuoroisuusperiaatteen merkitystä.

– Pidän ongelmallisena sitä, että ihmisellä voi olla sekä Suomen että esimerkiksi Venäjän passi, mutta vain Suomi tunnustaa kaksoiskansalaisuuden ja Venäjä ei. 

Könttä teki kaksoiskansalaisuuslainsäädännön muutostarpeista huhtikuussa kirjallisen kysymyksen. Silloin hallitus ei nähnyt asiaa ajankohtaiseksi, mutta Könttä toivoo, että Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa ja turistiviisumikysymyksen noustua pintaan asiaa tarkasteltaisiin uudelleen.

– Jo myönnettyihin kaksoiskansalaisuuksiin emme voine puuttua, mutta olisi outo jos nykyinen käytäntö jatkuisi ja sotaa käyvän maan kansalaiset voivat saada ”palkinnoksi” EU-maa Suomen kansalaisuuden.