Saarikko varoitti velasta puoluevaltuustopuheessaan – keskusta jatkaa riihtä vahvalla tahdolla

Puoluevaltuusto

Velka on sitä, että otetaan tulevaisuudesta ja käytetään nyt, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko tiivistää.

Saarikko setvi tietä korona-ajasta eteenpäin puheessaan keskustan puoluevaltuustolle lauantaina. Eritoten hän nosti esille huolen sekä julkisesta että yksityisestä velasta.

– Raskaan koronavuoden jälkeen päivänpolitiikan kiemurat päätösperäisine työpaikkoineen ja kehyssääntöineen eivät ehkä ole jokaisessa kodissa päällimmäisenä mielessä. Mutta kun suomalaisilta kysyy, aika moni on huolissaan valtion velasta. Huoli jaetaan puoluetaustaan katsomatta.

– Pidän tätä terveenä ilmiönä. Näin suurta velanottoa ei pidäkään ottaa vastaan olankohautuksella. Ei, vaikka korona on velkaantumisen osasyy Euroopassa ja koko maailmassa, Saarikko huomautti.

Saarikon mukaan keskustalaisille huolessa velkaantumisesta on kyse ylisukupolvisuusajattelusta.

– Velka on sitä, että otetaan tulevaisuudesta ja käytetään nyt, hän varoitti.

Keskusta on vaatinut voimakkaita ratkaisuja hallituksen puoliväliriihessä talouteen ja työllisyyteen liittyen, jotta talouden kehyksiin voidaan palata ja koronakriisistä edetä kohti normaalioloja.

– Velkavaihde on ollut juuri nyt perusteltu, mutta se ei saa jäädä päälle. Emme voi ratkaista rakenteellisia ongelmiamme merkittävällä lisävelalla. Meidän pitää rakentaa koko ajan polkua ulos ja miettiä, miten velkaantuminen saadaan haltuun, kun korona ei enää sanele politiikan tärkeysjärjestysten listaa, Saarikko korosti.

Saarikon puheenvuoro ennakoi, että keskusta pitää kiinni näkemyksistään riihen jatkuessa.

– Hallitus, joka ei pysty tekemään taloudenhoitoa koskevia päätöksiä, ei pysty huolehtimaan muistakaan tehtävistään.

– Talouden tosiasioiden kohtaaminen ei useinkaan ole mukavaa siksi, että se edellyttää valintoja. Kaikkea ei voi saada, vaikka haluaisi. Monen tavoitteen kohdalla joutuu toteamaan, että tähän yllämme vain jos voimme tehdä enemmän työtä, jonka avulla rahaa jää talteen, Saarikko tiivisti.

Saarikko toivoo, että punamultayhteistyön hengellä päästään hyvällä mielellä eteenpäin kun asiat on sovittu.

– SDP-yhteistyössä on rajujenkin riitojen jälkeen hyvä huomata, että heillä on tapana pitää sovitusta kiinni. Sitä arvostan. Näin Suomea on yhdessä rakennettu. Onnistummeko tässä nyt?

Keskustaa on riihen aikana syytetty neuvottelujen jarruttamisesta ja poliittisen teatterin tekemisestä. Tähänkin Saarikko vastasi puheessaan ja korosti keskustan roolia.

– Keskustalla on oikeus näkemyksiinsä. Se ei ole teatteria. Meidän politiikan ajatus on talonpoikainen taloudenpito. Mutta en minä täällä väitä teille, että muilla ei olisi oikeutta näkemyksiinsä. Silloin, kun otetaan yhteen, otetaan oikeista asioista. Nyt otetaan yhteen, eikä lopputulos ole vielä kenenkään tiedossa. Tilanne on vakava.

– Viime vaalikaudella muistutimme heistä, jotka eivät pidä ääntä itsestään. Tässä hallituksessa muistutamme oikeudesta yrittää ja omistaa, Saarikko kuvasi.

Saarikko määritteli, että keskustan tehtävä on luoda edellytyksiä ihmisten erilaisten toiveiden toteutumiselle.

– Elämän makuisille, omille valinnoille.

Keskustan puheenjohtaja korosti myös sitä, että hallituksen tulee luoda hyviä näkymiä eritoten yksityiselle sektorille ja tavallisten ihmisten talouteen.

– Kun Säätytalolla mittelemme tavasta työllistää, on hyvä muistaa, että ei hallitus työllistä, vaan yritykset.

Saarikko muistutti, että yritykset työllistävät uutta väkeä vain, jos niillä on edessään kestävä ja pitkäaikainen kasvun näkymä.

– Tuo näkymä ei synny pumppaamalla markkinoille hetkellisesti rahaa vaan huolehtimalla, että yhteiskuntamme rakenteet ja toimintatavat ovat kunnossa. Yrityksissä katsotaan pidemmälle kuin vain seuraaviin tai sitä seuraaviin vaaleihin.

– Työn lisääminen on paljon mukavampi polku hyvinvointiin kuin pelkkä budjetin punakynä, keskustajohtaja linjasi.

Yksityishenkilöiden velkaantuminen on myös vakava huoli, Saarikko sanoi.

– Keskusta on sitä mieltä, että kenenkään ei pidä joutua velkavankeuteen. Yrittäjä, jonka yritystoiminta on ajautunut taloudelliseen umpikujaan, ansaitsee nopean uuden mahdollisuuden. Tämä vaatii myös muutoksia konkurssi- ja yrityslakeihimme.

– Koronalama ei saa synnyttää kaiken menettäneiden ja syrjään jäävien ihmisten joukkoa. Tarvitsemme kaikki yrittäjät myös jatkossa luomaan Suomeen työtä ja hyvinvointia, hän linjasi.

Maksuhäiriömerkinnän näkyminen luottotiedoissa senkin jälkeen, kun velka on maksettu, on inhimillisesti katsoen kohtuutonta, Saarikko totesi.

– Tämä koskee myös tuhansia nuoria. Meidän pitää luoda näille nuorille, näille ihmisille toivon näköaloja ja mahdollisuuksia uusiin alkuihin.

– Keskustan ajattelussa jokainen ansaitsee uuden mahdollisuuden, Saarikko korosti.

Keskustan puoluevaltuustoa voit seurata keskustan sivuilta tai Facebook-lähetyksestä.