Saarikko kuittaa sotea kumoon puhkuneelle Orpolle –“Kannattaisi muistella lähimenneisyyttä“

Sote-uudistus

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ei ymmärrä kokoomuksen vaatimuksia sote-uudistuksen peruuttamisesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvosteli tällä viikolla Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan jälleen soten maakuntamallia ja esitti sen korvaamista kuntien yhteistyöllä.

Saarikko muistutti keskustan eduskuntaryhmän talvikokouksen tiedotustilaisuudessa, että vastuun siirtäminen kunnilta maakunnille oli perustuslaillisesti kestävin osa viime vaalikauden sote-yritelmää.

– Kannattaisi muistella tovi lähimenneisyyttä, lukea läpi perustuslakivaliokunnan lausuntoja viime vuosilta ja myös nähdä se, että ainakin ne pienet kunnat, jotka keskustalle ovat tärkeitä – niitä on Suomessa muuten paljon – suorastaan odottavat, että tämä epävarmuuden aika päättyy ja päästäisiin tähän uudistukseen kiinni, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan kasvava sote-menojen taakka on yksinkertaisesti kohtuuton yksittäiselle kunnalle kannettavaksi nykyisillä kuntayhtymärakenteilla.

Saarikko näpäytti Orpoa myös huomauttamalla nykyisten kuntien välisten viritysten epädemokrattisuudesta.

– Olettehan tekin demokratian ja kansanvallan puolella? Koska sitä nyt käsittelyssä oleva sote-uudistus tulee lisäämään vaaleilla valittavilla päättäjillä nykyisten hallintohimmeleiden sijaan.