Saarikko esittää kulttuurialalle uutta tukipakettia – freelancereihin kohdistetaan isompi tuki kuin kertaakaan aikaisemmin, ministeri kertoo Ylellä

Kulttuuriala

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) aikoo esittää neljättä tukipakettia kulttuurialalle, ja tällä kertaa tukea kohdistetaan erityisesti freelancereille.

– Tuon tukipaketin valmistelussa freelancereihin tullaan kohdistamaan isompi tuki kuin kertaakaan aikaisemmin, Saarikko sanoi Ylen aamussa.

Saarikko totesi, että suurin huoli on liittynyt viime kuukausina nimenomaan freelancereiden toimeentuloon.

– Moni heistä on ollut erittäin tiukilla.

Saarikon mukaan tukipaketissa huomioidaan myös valtionosuuspohjaiset toimijat kuten kaupunginorkesterit ja teatterit, vapaan kentän taiteilijaryhmittymät, elokuva-ala ja kesätapahtumat.

Oma osuutensa on myös tapahtumien takuutuki eli valtion selkänoja sille, jos suunniteltu tapahtuma joudutaankin perumaan.

– Eli se on moninainen kokonaisuus. Tästä teen esityksen muille hallituspuolueille näinä päivinä, ja toivon että se mahdollisimman pian päätetään.

Kulttuuriala kuuluu koronakriisin pahimpiin kärsijöihin matkailun ja lentoliikenteen ohella, Saarikko sanoo.

– Alan toimeentulo on iso ja vakava kysymys. Siihen liittyvät taloudelliset tuet, joista olen tekemässä hallitukselle nyt uuden esityksen. Sitten on pyrkimys avata (tapahtumia) niin pian kuin mahdollista, mutta vastuullisella tavalla. Se avautuminen ei tapahdu yhdessä yössä, vaan se tehdään vaiheittain.

– Jos ravintoloiden terassit päästetään täyttymään kansasta, on silloin oikein, että myös kulttuuri- ja urheilutapahtumiin ihmiset pääsevät vastuullisella tavalla osallistumaan, Saarikko toteaa.

Saarikon mukaan lähiviikkojen koronavirustilanne on ratkaiseva tulevan kulttuurikesän kannalta. Kesästä tulee myös hahmottaa erilaisia ajanjaksoja.

– On eri asia puhua kesäkuusta kuin elokuusta. Lähiviikot ovat ratkaisevia kesän kannalta – painuuko tautiluku riittävän alas, että kausivaihtelu tulee avuksemme.

Saarikko sanoo, että lausunnoille laitettu esitys koronarajoitusten purkamisesta kaipaa vielä tarkastelua erityisesti sen osalta, että sisä- ja ulkotilojen tapahtumat olisi syytä käsitellä erikseen. Saarikon mukaan asiantuntijoiden tulee myös arvioida turvavälien määrittely, joka on nyt tehty lain tasolla.

– On huomattavasti vaativampaa toteuttaa taloudellisesti kannattava tilaisuus, jos turvavälit jatkuvat kahden metrin mittaisina.