Ruotsi keskeyttää Modernan koronarokotteen käytön vuonna 1991 ja sen jälkeen syntyneillä mahdollisen sivuvaikutuksen vuoksi – yleisempiä nuorilla miehillä

Sivuvaikutuksen riski on kansanterveysviraston mukaan hyvin pieni.
Koronarokotteet

Ruotsissa keskeytetään Modernan koronarokotteiden käyttö vuonna 1991 ja sen jälkeen syntyneillä, kertoo Ruotsin kansanterveysvirasto.

Syynä ovat merkit sydänlihaksen tai sydänpussin tulehduksen suuremmasta riskistä rokotteen sivuvaikutuksena. Riski on viraston mukaan kuitenkin hyvin pieni.

Uusien pohjoismaisiin tietolähteisiin perustuvien alustavien analyysien mukaan yhteys on erityisen selvä Modernan rokotteen kohdalla etenkin toisen rokoteannoksen jälkeen, virasto kertoo tiedotteessaan. Riskin kasvu on nähtävissä neljän viikon kuluessa rokotuksesta, lähinnä kahden ensimmäisen viikon aikana.

–  Modernan rokotteen ensimmäisen tai toisen annoksen vastikään saaneen ei tarvitse olla huolissaan, sillä riski on hyvin pieni. On kuitenkin hyvä tietää, minkä oireiden suhteen on syytä olla valppaana, sanoo Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell tiedotteessa.

Sydänlihaksen ja sydänpussin tulehdukset häviävät yleensä itsestään, mutta lääkärin on arvioitava oireet, tiedotteessa kerrotaan. Tulehdukset ovat yleisimpiä nuorten miesten keskuudessa ja esimerkiksi virusinfektioiden, kuten koronaviruksen, yhteydessä.

Vuonna 1991 ja myöhemmin syntyneille suositellaan Modernan rokotteen sijaan Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta.

Päätös on voimassa joulukuun alkuun asti.