Ranska Yhdysvaltojen poliitikkovakoilusta: Erittäin vakavaa jos totta

Tietovuotaja Edward Snowden kommentoi tapausta tviittailemalla tanskaksi ja saksaksi. Ruotsalaisen tiedusteluasiantuntijan mukaan hämmästynyttä esittävät poliitikot kyllä tietävät, mistä on kyse.
Ulkomaat

Ranskan eurooppaministerin Clement Beaunen mukaan on ”erittäin vakavaa”, jos mediatiedot Yhdysvaltain harjoittamasta eurooppalaisten huippupoliitikkojen vakoilusta pitävät paikkansa. Ministerin mukaan on syytä selvittää, ovatko tanskalaiset syyllistyneet virheisiin yhteistyössään amerikkalaisten tiedusteluorganisaatioiden kanssa.

Useat eurooppalaismediat kertoivat eilen Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n vakoilleen Tanskan sotilastiedustelun FE:n avustuksella liittolaismaiden poliitikkoja muun muassa Ranskassa, Ruotsissa ja Saksassa. Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist on vaatinut Tanskalta selvitystä asiasta, samoin Norja.

Tanskan sotilastiedustelu FE ilmoitti STT:lle sähköpostitse, ettei se aio kommentoida mediatietoja vakoiluyhteistyöstä.

Venäjällä maanpaossa oleva amerikkalainen tietovuotaja Edward Snowden jakoi Twitterissä maanantain vastaisena yönä tapausta koskevia uutisjuttua ja höysti niitä niin tanskan- kuin saksankielisillä kommenteilla.

–  Jospa olisi ollut joku syy tutkia asiaa vuosia sitten. Voi, miksi kukaan ei varoittanut meitä, Snowden kommentoi ironisesti tanskaksi.

Ruotsalaisen tiedusteluanalyysin emeritusprofessorin Wilhelm Agrellin mukaan tiedot amerikkalaisten vakoilutoiminnasta eivät todellisuudessa tule poliitikoille minkäänlaisena yllätyksenä.

–  Ulospäin ruotsalaisten poliitikkojen täytyy luonnollisesti olla hämmästyneitä ja tuohtuneita ja vaatia selvitystä, mutta todellisuudessa he tietävät täsmälleen, mistä on kysymys, Agrell sanoo TT:n haastattelussa.

Hänen mukaansa nyt on kyse jatkopaljastuksesta viime syksyn tiedoille, joiden mukaan Yhdysvallat oli Tanskan avustuksella vakoillut Ruotsin puolustusteollisuutta. Uudet tiedot vain osoittavat, että toiminta olikin laajempaa.