Mediat: Yhdysvallat vakoili Euroopan huippupoliitikkoja tanskalaisavulla – kohteina Saksan, Ranskan, Ruotsin ja Norjan johtoa

Ulkomaat

Yhdysvallat on vakoillut ruotsalaisia, norjalaisia ​​ja muita Euroopan huippupoliitikkoja Tanskan puolustusvoimien tiedustelupalvelun FE:n avulla, uutisoivat useat tiedotusvälineet yhdessä sunnuntaina. Vakoiltujen joukossa on uutisen mukaan ollut Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT uutisoi, että Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on onnistunut vakoilemaan esimerkiksi Ruotsin johtavia poliitikkoja ja virkamiehiä. SVT julkaisi uutisen yhdessä tanskalaisen, norjalaisen, saksalaisen ja ranskalaisen tiedotusvälineen kanssa.

Uutinen perustuu yhdeksään eri lähteeseen, joilla on ollut pääsy Tanskan puolustusvoimien tiedustelupalvelun FE:n salaisiin tietoihin.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist kertoi saaneensa tiedon asiasta SVT:n kautta yli viikko sitten. Hultqvistin mukaan Tanska on kommentoinut asiaa sanomalla, että läheisten liittolaisten salakuuntelua on ”mahdotonta hyväksyä”.

Ruotsin uutistoimisto TT kirjoittaa, että tanskalaisia ​​verkkokaapeleita epäillään käytetyn valtionjohtajien ja muiden huippupolitiikkojen salakuunteluun Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa ja Saksassa. Uutisessa ei kerrota, että kohteiden joukossa olisi ollut Suomen johtoa.