HS: Presidentti Niinistö: Olemme menettäneet kyvyn olla kova

Rajakriisi

Puolan ja Valko-Venäjän rajalla kiristynyt tilanne nostaa esille liberaalin demokratian dilemman, presidentti Sauli Niinistön sanoo.

– Se on se, että olemme tavallaan menettäneet kyvyn olla kova – mikä on tietysti hyvä – mutta olemme menettäneet myös kyvyn olla kova kovaa vastaan. Silloin juuri tämän tapainen toiminta, mitä Puolan rajalla tapahtuu, oikein kulminoituu, Niinistö sanoo Helsingin Sanomille.

Niinistö näkee tapahtumissa laajemman kehityskulun.

– Tässä voidaan ajautua maailmaan, jossa järjestelmän sietokyky omiin tappioihin tulee aika ratkaisevaan asemaan. Autoritaarisilla järjestelmillä on uskomaton sietokyky kohdella omiaan vaikka kuinka tylysti verrattuna siihen, mitä läntisillä demokratioilla on. Se on valtavan vakava ase.

Valko-Venäjä yrittää puskea tuhansia pakolaisia rajan yli Puolaan, mutta Puola on tähän asti estänyt rajanylitykset.

Niinistöstä asetelma on äärettömän hankala.

– Halutaanko siinä vähän ravistella EU:ta ja lyödä kiilaa, koska periaatteessa se, mitä Puola on siellä rajalla tehnyt, on vastoin kansainvälisiä sopimuksia?

Presidentti muistuttaa, että kansainvälisten sopimusten mukaan rajalle saapuva turvapaikanhakija olisi laskettava maahan. Vielä vaikeammaksi tilanne menee, jos rajalla leimahtaa väkivaltaisuuksia.

Sitä Niinistö pitää jopa todennäköisenä.