Presidentti Macron peräänkuuluttaa uusia raameja Euroopan turvallisuudelle ja vakaudelle

Vuoropuhelussa Venäjän kanssa Euroopan on Macronin mukaan asetettava omat vaatimuksensa ja pidettävä huolta niiden kunnioittamisesta
Euroopan unioni

Ranskan presidentti Emmanuel Macron haluaa uudet raamit Euroopan turvallisuudelle ja vakaudelle.

Euroopan parlamentin edessä puhunut Macron korostaa, että mantereen turvallisuus vaatii strategista uudelleen ajattelua sekä uudelleen varustautumista.

–  Meidän on rakennettava se (malli) meidän eurooppalaisten kesken, jaettava se liittolaisillemme sotilasliitto Natossa ja sitten esitettävä neuvotteluja varten Venäjälle, Macron sanoi.

EU:ssa valmistellaan parhaillaan niin kutsuttua strategista kompassia, jonka on tarkoitus määrittää suuntaa EU-maiden turvallisuusyhteistyön kehittämiselle.

Turvallisuus ja puolustus ovat merkittäviä teemoja Ranskan EU-puheenjohtajakaudella, jonka tavoitteita Macron tänään esitteli EU-parlamentille.

Kiristyneet jännitteet olivat merkittävässä roolissa Macronin puheessa. Hän korosti kuitenkin tuttuun tapaansa vuoropuhelun tärkeyttä Venäjän kanssa.

–  Tarvitsemme tätä dialogia. Meidän eurooppalaisten on asetettava omat vaatimuksemme ja pidettävä huolta siitä, että niitä kunnioitetaan, Macron sanoi.

Macronin mukaan EU:ssa pitää puuttua päättäväisesti häirintään, manipulaatioon ja yrityksiin horjuttaa yhteiskunnan vakautta.

Ratkaisun etsimistä Ukrainan konfliktiin tulisi Macronin mukaan jatkaa niin kutsutussa Normandia-kokoonpanossa. Siihen kuuluvat Ranska, Saksa, Ukraina ja Venäjä.

Macron kertoi aikovansa pitää myös huolen siitä, että Euroopan yhtenäinen ääni kuuluu kansainvälisessä keskustelussa turvallisuuspolitiikasta.

Euroopan unionin on pelätty jäävän sivuun ajankohtaisessa turvallisuuspoliittisessa keskustelussa, jossa näkyvissä rooleissa neuvotteluissa ovat olleet Yhdysvallat, Venäjä ja sotilasliitto Nato.

Toisaalta huolta on hälventänyt se, että Yhdysvaltojen on kerrottu pitäneen eurooppalaiset kumppaninsa hyvin ajan tasalla.