Keskustameppi Elsi Katainen Macronin puheesta: Ranskan ote EU:n ruorissa on vahvistunut

Ranskan EU-puheenjohtajuus

Presidentti Emmanuel Macronin Euroopan parlamentille pitämä puhe osoitti Ranskan otteen EU:n ruorissa vahvistuneen, arvioi keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen.

Katainen huomauttaa Twitterissä Macronin saaneen Ranskan puheenjohtajakauden tavoitteita esitelleen puheensa päätteeksi raikuvat aplodit.

– Ranskan huhtikuun vaaleissa on paljon pelissä myös EU:n tulevaisuuden kannalta, Katainen arvioi.

Kataisen mielestä Macron puhui vahvoin ja tärkein sanoin demokratian ja oikeusvaltion puolesta: ”Jos oikeusvaltiota ei ole, olemme mielivallan kohteena. Sen ovat autoritaariset hallinnot lähellämme näyttäneet”.

Keskustameppi pitää Macronin vaatimusta kansainvälisten kriisien ennakoinnista oikeana.

– EU ei saa vain reagoida, tarvitaan pitkäjänteisempää kokonaisnäkemystä EU:n ulkopolitiikkaan, johon Ranskan pj-kausi luo nyt momentin. Katseet hän kiinnittää etenkin kumppanuuteen Afrikan kanssa.

Presidentti Emmanuel Macron esitteli Ranskan puheenjohtajuutta Strasbourgissa. LEHTIKUVA / AFP / BERTRAND GUAY

Katainen arvioi Macronin tuovan uutta ryhtiä myös EU:n Venäjä-politiikkaan. Hän huomauttaa presidentin korostaneen sääntöihin perustuvaa eurooppalaista järjestystä ja nostaneen esiin muun muassa kollektiivisen turvallisuuden, strategisen aseistuksen ja vaateiden esittämisen yhdessä.

Katainen huomioi myös Ranskan vetoavan EU:n ilmastopaketin vauhdikkaan etenemisen puolesta ja nostavan erikseen esiin EU:n metsäkatoesityksen.

– Tässä on vahdittava tarkkaan, että asetus keskittyy metsäkadon ehkäisyyn, eikä määritä kestävän metsänhoidon periaatteita yli kansallisten metsälakien, keskustameppi painottaa.

Myös vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö nostaa Macronin puheesta esiin viestin oikeusvaltion puolustamisesta EU:n sisälle ja ulos.

Niinistö kirjoittaa Twitterissä Macronin näkevän ilmaston ja digitalisaation edistyksen ja talousyhteistyön välineinä. Niinistön mukaan Macron haluaa myös investointeja ja EU:n rakentavan Euroopan uutta turvallisuusjärjestelyä.

– Mielenkiintoista. Tämä jää tässä kevyeksi sisällöltään, mutta esitys on painava. Macron haluaa EU:n olevan turvallisuustoimija, Niinistö summaa.