Opetus- ja kulttuuriministeriölle 60 miljoonan leikkaus, itäiseen Suomeen tie- ja ratarahaa
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) oikeistohallitus sai toisessa budjettiriihessään aikaan budjetin, josta kiiteltävää löysivät lähinnä hallituksen ministerit ja osallisena olevat puolueet itse.
Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan alijäämä pienenee ensi vuonna vain 0,5 miljardia euroa kuluvaan vuoteen verrattuna.
Purran mukaan sotemenot kasvavat säästöistä huolimatta. Purra perusteli tilannetta myös sillä, että esimerkiksi hallituksen kasvutoimien vaikutus näkyy viiveellä. Lisäksi heikko taloussuhdanne hidastaa verotulojen kasvua.
Purra kertoi, että säästöt eivät toteudu yhtä suurena kuin valtiovarainministeriön (VM) elokuun budjettiehdotuksessa. Säästövaje on ensi vuoden tasolla nettona noin 116 miljoonaa euroa.
– Kaikkia näitä niin sanottuja säästöjen kohtuullistamisia ei ole korvattu, sanoi Purra.
Hän totesi, että yleisesti säästöjen vaikutus on silti pitkälti toteutumassa. Orpo lisäsi, että hallitus on säästöissä hyvinkin siinä mittaluokassa, jota se tavoittelee.
Ensi vuoden talousarvioesitys on 12,2 miljardia euroa alijäämäinen, mikä katetaan ottamalla lisää velkaa.
Riihen päätöksillä hallitus leikkaa esimerkiksi toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta 20 miljoonaa, taiteen ja kulttuurin rahoituksesta 17,4 miljoonaa euroa ja nuorisotyöstä ja liikunnasta 13,7 miljoonaa euroa. Tieteen edistämisen valtionavustuksista leikataan neljä miljoonaa.
Opetus- ja kulttuuriministeriön leikkausten kokonaissumma pieneni budjettiriihessä 5 miljoonalla eurolla verrattuna kehysriihessä päätettyyn.
Opetusministeri Anders Adlercreutzin (r.) mukaan leikkaukset kulttuuriin ja liikuntaan ovat puolittuneet. Lisää leikkauksia on tullut esimerkiksi ammattikoulutukseen aiemmin ilmoitettujen lisäksi.
Muun muassa opetusalan ammattijärjestö OAJ protestoi ammatillisen koulutuksen kohtelua voimakkaasti.
– Hallitus päätti jo kevään kehysriihessä leikata ammatillisesta koulutuksesta sata miljoonaa euroa. Sen sijaan että tämä leikkaus olisi nyt peruttu, hallituksen budjettiriihessä leikkausta kasvatettiin vielä 20 miljoonaa euroa, OAJ purki tiedotteessaan tyrmistystään.
Hallituksen budjettiesitys sisältää budjettiriihen päätöksiä esitelleen pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan lähes 900 miljoonan euron investointikokonaisuuden teihin, raiteisiin, infraan eri puolilla Suomea.
Rahoitusta ehdotetaan muun muassa 11 miljoonaa valtatie 5 yhteysväliin Leppävirta-Kuopio parantamiseksi.
Karjalanradan kehittämiseksi ehdotetaan ensi vuodelle 90 miljoonan euron valtuutta ja 10,5 miljoonaa euroa määrärahaa. Tavoitteena on parantaa Karjalanradan toimintavarmuutta ja kapasiteettia.
Myös valtatie 23:n Heinäveden Karvion kohdan hankkeelle esitetään 14 miljoonan euron valtuutta ja 1 miljoonan euron määrärahaa.
Investointiohjelman lisäksi hallitus esittää perusväylänpitoon 2,7 miljoonan euron määrärahaa Itä-Suomen pieniin liikennehankkeisiin, kuten Joensuu–Nurmes-rataosuuden kriittisimpien kohtien parantamiseen.
Tutkimus- ja kehitysinvestointeihin rahoitusta lisätään 280 miljoonaa ensi vuodelle. Hallitu osoittaa Nato-jäsenyyden vaatimiin resurssitarpeisiin yhteensä 67 miljoonan euron lisämäärärahan. Sillä rahoitetaan muun muassa Naton läsnäolon vahvistamista Suomessa.
Hallitus sai valtion ensi vuoden rahankäyttöä koskevat ehdotuksensa pakettiin yhdessä päivässä.
Korjattu 4.9. klo 11.44: Valtionavustusten leikkaukset taiteen ja kulttuurin rahoitukseen ovat 17,4 miljoonaa euroa, eivät 17,3 miljoonaa euroa kuten opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa ensin luki. Ministeriö korjasi sittemmin tiedotettaan.