Olli Rehn MT:n tentissä: Humanitäärinen vastuu itärajalla on kriisin aiheuttajalla eli Venäjällä – Stubb ja Haavisto kiemurtelivat vastauksissaan
Mitä Suomen tulee tehdä siinä tilanteessa, jos Suomen ja Venäjän rajapuomien väliin jää ihmisiä, kun Suomi sulkee rajansa ja Venäjä ei ota länttä kohti sysäämiään ihmisiä takaisin?
Se kysymys kuumotti presidenttiehdokkaita maanantaiaamuna heti Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n tentin aluksi.
Kysymys ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä viikonloppuna Vartiuksen raja-asemalla Venäjä kieltäytyi ottamasta Suomeen pyrkiviä ihmisiä takaisin. Suomi lopulta otti puomien väliin jäävät ihmiset vastaan turvapaikanhakijona.
Keskustan presidenttiehdokas Olli Rehn painotti MT:n tentissä, että humanitäärinen vastuu itärajan tilanteesta on sillä, joka kriisin on aiheuttanutkin eli Venäjällä.
Rehnin mukaan Suomelle on tässä tilanteessa tärkeintä saada itäraja pitäväksi. Hänen mielestään Suomella täytyy olla valmius sulkea raja kokonaan.
– Suomella on kansainvälisen oikeuden ja Suomen oman kiristetyn lainsäädännön nojalla täysi oikeus ja velvollisuus katsoa asiaa turvallisuuskysymyksenä, Rehn korosti.
– Humanitäärisen vastuun tästä tilanteesta kantavat he, ketkä ovat tämän ruljanssin aiheuttaneet eli Venäjän viranomaiset. Ja kyllähän siellä myöskin FSB:n (Venäjän turvallisuuspalvelu) lonkerot ovat mitä ilmeisimmin taustalla, hän lisäsi.
Kokoomuksen presidenttiehdokkaan Alexander Stubbin näkemys rajapuomien väliin jäävien ihmisten kohtalosta jäi puolestaan epäselväksi.
Stubb piti koko kysymystä täysin hypoteettisena. Hänen mielestään sellaista ei ole vielä tapahtunut, että ihmiset jäisivät rajapuomien väliin.
Jos sellainen tilanne tulisi eteen, silloin Stubbin mukaan kokoontuisi hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta.
– Valtioneuvosto tekisi päätöksen, mitä siinä yksittäisessä tilanteessa tehdään. Mutta ei mennä asioiden edelle, tämä on Venäjän hybridisodnkäyntiä ja he tulevat sitä jatkamaan, hän summasi.
Stubb sanoi uskovansa, että itäraja tullaan sulkemaan kokonaan seuraavien päivien tai viikkojen aikana.
– Ymmärrän, että meillä on kansainvälisiä velvollisuuksia, mutta tässä tapauksessa velvollisuus on Venäjän puolella ja meidän velvollisuus on pysäyttää se toiminta, hän ynnäsi.
Perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Jussi Halla-ahon mielestä Suomen ei pitäisi tehdä rajapuomien väliin jääville ihmisille mitään. Hän korosti, että Suomen tulee ainoastaan estää heidän pääsynsä Suomeen.
Halla-ahon mukaan Venäjä pyrkii juuri siihen, että Suomi ottaisi ihmiset rajalta ”sisään”. Sen jälkeen Venäjä lähettäisi rajalle lisää ihmisiä. Tilanne olisi Suomelle mahdoton.
Turvapaikkahakemukset pitäisi hänen mielestään torjua rajalla.
– Siirtolaisten käyttäminen aseena loppuu, kun me osoitamme omalla toiminnallamme, että se ase ei tehoa meihin, Halla-aho sanoi.
– Suomi on hirttäytynyt sellaisiin tulkintoihin, jotka eivät vastaa nykyajan tarpeita, hän jatkoi.
Vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston ajattelu jäi hieman epämääräiseksi. Haaviston mukaan Suomi on vastuussa niistä ihmisistä, ketkä ovat Suomen puolella.
Kun Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen pyysi tarkentamaan, mitä tehdään niille ihmisille, ketkä jäävät rajapuomien väliin, vastasi Haavisto edelleen samalla tavalla.
– Jos ovat Suomen puolella, Suomi on vastuussa.
Haaviston mukaan Suomen pitäisi toimia rajakiistassa myös poliittisella tasolla. Asiasta pitäisi tehdä Venäjälle nootti.
Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Li Andersson oli tentissä ainoa, joka sanoi selvästi, ettei Suomi voi jättää rajapuomien väliin jääviä ihmisiä pulaan.
Anderssonin mukaan Suomi ei voi kriisitilanteessakaan rikkoa tietoisesti kansainvälisiä sitoumuksiaan, joihin kuuluu muun muassa oikeus hakea Suomesta turvapaikkaa.
– Suomi ei voi antaa ihmisten paleltua kuoliaaksi ei-kenenkään-maalle. Minun mielestäni tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, Andersson painotti.