Niikko selvitti Kiina-yhteyksiään ulkoasiainvaliokunnalle – Keskustan Ovaska: "Näyttää siltä, että mitään sääntöjä ei ole rikottu"

Perussuomalaiset

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) antoi perjantaina selvityksen Kiina-yhteyksistään valiokunnan jäsenille.

Monet valiokuntaan kuuluvat kansanedustajat sanoivat pitävänsä perusteltuna, että valiokunta käy vielä asiasta keskustelun seuraavassa kokouksessaan. Seuraava kokous pidetään sen jälkeen, kun eduskunta kokoontuu helmikuun 4. päivä.

Niikon toimet nousivat esille sen jälkeen, kun Suomen Kuvalehti uutisoi hänen ja kansanedustaja Ville Vähämäen (ps.) olleen perustajaosakkaina Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi STT:lle, ettei näe Niikon toiminnassa mitään sääntöjen vastaista.

– Niikkoa vastaan ei ole esitetty syytöstä, joka asettaisi tämän luottamuksen kyseenalaiseksi, hän sanoi.

– Hän ei ole jättänyt ilmoittamatta sidonnaisuuksia, joita olisi pitänyt ilmoittaa. Näin ollen väitteet siitä, että hän olisi salannut omistuksiaan tai yhteyksiään eivät pidä paikkaansa, koska hänellä ei ole velvollisuutta niitä ilmoittaa.

Kokoomuslainen valiokunnan jäsen Anne-Mari Virolainen kertoo, että Niikko on lähettänyt kaikille valiokunnan jäsenille kirjallisen selvityksen asiasta. Lisäksi hän on puhunut Niikon kanssa kahden kesken.

Virolaisen mukaan Niikon selvitys tyydyttää häntä. Hän vaati Niikkoa selvittämään kytköksensä ulkomaisiin yrityksiin.

Niikko vahvisti, ettei niitä ole, mikä riittää Virolaiselle.

– Luulen, että ensimmäisessä valiokunnan kokouksessa hän vielä haluaa käydä tämä läpi kaikille yhteisesti, Virolainen arvioi.

Hän vaati eilen Niikolta kattavaa selvitystä asiasta, koska paljastuneet tiedot ovat hyvin vakavia.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) kertoo, että Niikko soitti hänelle eilen illalla.

Tuomiojan mukaan hän sanoi Niikolle, että asiasta varmasti keskustellaan epävirallisesti valiokunnassa. Muuten hän ei halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa.

Keskustalainen valiokunnan jäsen Jouni Ovaska sanoo, että olisi hyvä käydä asia läpi seuraavassa valiokunnan kokouksessa, jotta hyvä henki ja yhteistyö säilyisi jatkossakin.

Hänen mukaansa Niikko on informoinut valiokunnan jäseniä sähköpostitse asiasta.

– Jotta kenellekään jää epäilyksen varjoa riippumattomuudesta, on hyvä puhua asiat halki, Ovaska sanoo.

Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella näyttää Ovaskan mukaan siltä, että mitään sääntöjä ei ole rikottu.

Kansanedustajalta vaaditaan kuitenkin erityistä tarkkavaisuutta, että huolehditaan riippumattomuudesta suhteissa ulkovaltoihin.

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Paavo Arhinmäki kertoo, ettei Niikon kytköksistä Kiinaan ole valiokunnassa käyty missään vaiheessa keskustelua.

Arhinmäki huomauttaa, että puolueet valitsevat itse parhaaksi katsomansa puheenjohtajat valiokuntiin, joiden puheenjohtajuuden ne ovat eduskunnassa saaneet.

– On olemassa tapauksia aikaisemmin, että puheenjohtajaa on joissakin valiokunnissa vaihdettu sen vuoksi, että he eivät ole nauttineet yleistä luottamusta, Arhinmäki sanoo.

Vihreiden Saara Hyrkkö huomautti, että tapaus nostaa esille myös vaalirahoituksen säännöt.

Niikko oli Suomen Kuvalehden mukaan muuttanut kiinalaiselta liikemieheltä saamansa 5 000 euron vaalituen jälkikäteen lainaksi.

– Meillä on ilmeisesti tilanne, jossa lainan antajat ovat vaalirahoituksen avoimuuden osalta eri asemassa kuin lahjoittajat. Se täytyisi lainsäädännössä korjata. On hyvä, että tällaiset aukot tulevat ilmi, Hyrkkö sanoi STT:lle.