Metsäkeskustelu on vääristynyt, täräyttää ministeri Leppä – ”Jokaisen kaadetun puun tilalle istutetaan neljä uutta”

Metsäpolitiikka

Ilmastopolitiikassa metsien käyttöä koskeva keskustelu on vääristynyt, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

– Metsää kasvaa Suomessa enemmän kuin hakataan ja jokaisen kaadetun puun tilalle istutetaan neljä uutta, Leppä kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.

Leppä myös muistuttaa, että Suomi on Euroopan metsäisin maa ja puolet EU:n tiukasti suojelluista metsistä on Suomessa.

Kotimaisen metsäbiotalouden edellytyksiä turvataan aktiivisella EU-vaikuttamisella, ministeri näkee.

Leppä iloitsee siitä, että helmikuussa EU:n neuvostossa saatiin läpi Suomelle edullinen tapa laskea hiilinielut.

Suomi vastusti komission esitystä, joka olisi kääntänyt Suomen metsänielun päästölähteeksi. Muut jäsenmaat asettuivat yksimielisesti Suomen tueksi.

– Tämä on tulosta pitkäjänteisestä vaikuttamistyöstä. Jos me emme metsäisenä maana ole liikkeellä metsäkysymyksissä, ei sitä kukaan muu tee puolestamme, Leppä kirjoittaa.

Lepän mukaan metsillä on itse asiassa kaksoisrooli: hiilensidonnan lisäksi ne tuottavat uusiutuvia raaka-aineita, joilla voidaan korvata fossiilisten luonnonvarojen käyttöä.

Puuta jalostavaa teollisuutta ministeri kuvaa tulevaisuuden alaksi.

– Metsäbiotalouden uudet tuotteet, kuten hiilikuidut ja tekstiilit syrjäyttävät saastuttavia raaka-aineita ja nostavat myös biotalouden jalostusarvoa.

Leppä huomauttaa, että alalta on kuultu viime aikoina useita investointiuutisia: Fintoil rakentaa Haminaan mäntyöljytislaamon,  Spinnova Jyväskylään tekstiilikuitujen pilottilaitoksen ja Metsä Group Kemiin biotuotetehtaan.