Mauri Pekkarinen: Lisää kaivostoimintaa Eurooppaan

Talous

Kriittisten maametallien ja mineraalien toimitusketjujen epävarmuus ja häiriöalttius vaikeuttavat taloudellista ja tieteellistä toimintaa Euroopan unionissa, europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen (kesk.) varoittaa.

– Pahimmillaan toimitusketjujen katkeaminen jo muutamaksi viikoksi voi pysäyttää jonkun toimialan kokonaan Euroopassa, Pekkarinen kirjoittaa Suomenmaan kolumnissaan.

Pekkarinen on toiminut varjoesittelijänä raportissa, joka käsittelee kriittisiä raaka-aineita.

– Raportin laatiminen on ollut vaikea prosessi, sillä suhtautuminen kaivostoimintaan on jakanut mielipiteitä. Monet haluavat ehdollistaa kaiken Euroopassa tapahtuvan tuotannon ja jopa malmien etsinnän lukuisilla ympäristönäkökohdilla.

Europarlamentaarikon mukaan EU on tiettyjen raaka-aineiden osalta jopa sataprosenttisen riippuvainen tuonnista.

– Kuudessa näistä digi- ja muun uuden teknologiateollisuutemme tuontiriippuvuus on Kiinasta, muutamissa tärkeistä Etelä-Afrikasta, Kongosta ja Chilestä. 

Pekkarinen huomauttaa, että kaivostoimintaan liittyy monenlaisia ongelmia, jotka liittyvät tuotannon eettisyyteen ja ympäristönsuojeluun.

– Monia kriittisiä raaka-aineita toki tuotetaan myös Euroopassa, mutta liian vähän.

– Kasvavaan kysyntään vastataksemme tarvitsemme Eurooppaan lisää kaivostoimintaa, uusien mineraalien etsintää, tuotantoteknologian kehittämistä sekä rahoitusta.