Lääkärilehti: Ukrainan sodalla ei isoja vaikutuksia Suomen lääketilanteeseen – aiheeton hamstraus voi kuitenkin vaikeuttaa lääkkeiden saatavuutta

Lääkkeet

Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti sanoo Lääkärilehdelle, että Ukrainan tilanteen heijastevaikutukset lääkehuoltoon ovat vähäisemmät kuin koronakriisin hoitotilanteessa.

Suomeen ei tuoda lääkkeitä Ukrainan tai Venäjän alueelta. Lääketeollisuuden tarvitsemia vaikuttavia aineita ja raaka-aineita ei myöskään alueilta tule ainakaan merkittävästi Suomeen.

– Venäjällä on kokonaisuudessaan vähäinen merkitys eurooppalaisen lääketeollisuuden toimintaan, Lauslahti kertoo.

Lauslahden mukaan kriisitilanteesta huolimatta lääkkeiden maahantuonti Suomessa toimii. Hamstrata ei tarvitse, lääkkeiden saatavuus Suomessa on hyvä.

– Päinvastoin esimerkiksi aiheettomalla hamstrauksella voimme itse aiheuttaa väliaikaisia viivästymiä lääkkeiden saatavuudessa.

Lääkärilehden mukaan pakolaisvirrat voivat kuitenkin tuoda lääkehuollolle uudenlaisia haasteita koko Eurooppaan: potilasmäärien kasvaessa lääkkeitä tarvitaan ennakoitua enemmän ja lääketarve poikkeaa aiemmasta.

Suomen osalta esimerkiksi tuhkarokkorokotteita voidaan tarvita nopeasti normaalia enemmän. Ukrainassa ovat useat tartuntataudit yleisempiä kuin meillä. Tuberkuloosin, polion ja HIV:n hoitotarpeet voivat lisääntyä.