Kulmunin kampanjapäällikkö ruotii puheenjohtajavaalin tulosta: ”Linja luotiin, kenttää kierrettiin ja ihmisiä tavattiin – mitä muuta olisimme voineet tehdä”

Keskusta

Katri Kulmunin kampanjapäällikkö Tuija Palosaari ei jossittele keskustan puheenjohtajavaalin tulosta sillä, että taustajoukkojen tai ehdokkaan olisi pitänyt tehdä jotain toisin puoluekokouksen alla.

– Linja luotiin, kenttää kierrettiin ja ihmisiä tavattiin. Mitä muuta me olisimme voineet tehdä, hän kysyy.

Palosaaren mielestä keskustan kenttäväki ei antanut puheenjohtajalle semmoista mahdollisuutta kuin tämä olisi näyttöjensä puolesta ansainnut.

– Johtopäätökset tehdään nykyään liikaa gallupien, otsikoiden ja jopa ilmeiden perusteella. Harmittaa erityisesti se, kuinka mediassa korostettiin koko ajan pääehdokkaiden viileitä välejä. Varsinaiset asiakysymykset jäivät monesti ihan sivuosaan.

Keskustelu johtajuudesta tai sen puutteesta kääntyi Palosaaren mielestä myös turhan usein sivuraiteelle.

–  Miten esimerkiksi johtajuutta mitataan. Eihän kellään muista ehdokkaista ollut sen kummempia näyttöjä johtajuudesta kuin Katrillakaan. Erityisesti EU-asioissa ja koronakriisin keskellä hän on osoittanut asiantuntemusta ja johdonmukaisuutta. Harmi kun tällainen paketti ei keskustaväelle kelvannut, Tuija Palosaari toteaa.

Puheenjohtajavaalin eteneminen toiselle kierrokselle olisi edellyttänyt sitä, että Annika Saarikko olisi saanut 25 ääntä vähemmän.

Kulmunin kotimaakunnan eli Lapin ja Peräpohjolan kokouksessa 34 edustajaa antoi äänensä jollekin muulle kuin oman alueen ehdokkaalle.

Tuija Palosaari pitää Kulmunin kannalta valitettavana asiana sitä, että Markus Lohen ehdokkuus varapuheenjohtajaksi pidettiin julkisuudelta pimennossa viimeiseen asti.

– Markus oli jo kesällä selkeästi ilmoittanut ettei ole lähdössä tavoittelemaan näitä paikkoja. Minulla ei ollut hänen ehdokkuudestaan etukäteen mitään tietoa. Enkä usko että Katrillakaan oli. Tämä ei ollut minusta reilua niitäkään ehdokkaita kohtaan, jotka kävivät pitkän kiertueen ennen puoluekokousta.

Palosaaren mielestä Lohen harjoittamalla ”taustapelillä” oli merkitystä myös puheenjohtajavaalin lopputulokseen.

– Eihän Lapin tietenkään ole mahdollista saada useampia paikkoja puheenjohtajistoon. Jotain suunnitelmista kertoo sekin, että Varsinais-Suomesta tuli Lohelle kannatusta jo ennen kuin Lapin edustaja ehti häntä esittää.

Markus Lohen mukaan väitteet ovat perättömiä. Lohi kertoo Suomenmaalle, että piti korrektina sitä, ettei hän pyri puoluekokouksessa mihinkään tehtävään niin kauan kuin samasta vaalipiiristä tuleva Kulmuni on ehdolla keskustan puheenjohtajaksi.

– Tilanne muuttui sen jälkeen, kun puheenjohtajavaali oli käyty, Lohi toteaa.

Lohi korostaa luvanneensa kesällä Kulmunille, ettei hän ole tämän kanssa samaan aikaan ehdolla.

– En halunnut hankaloittaa tilannetta tai millään tavalla vaikuttaa omilla pyrkimyksilläni puolueen puheenjohtajavaaliin.

Kahdeksat erityyppiset vaalit Kulmunin taustajoukoissa häärinyt Palosaari haluaa silti kääntää katseet mieluummin positiivisiin asioihin kuin liialliseen jossitteluun.

– Valoisin mielin olen lähdössä lapsia viemään metsään. Eikä keskustalaisuus Katri Kulmunista tai minustakaan mihinkään lähde. Uskon että tuoreella puheenjohtajalla Annika Saarikolla on myös jotain ajatuksia myös Katrin varalle.

Katri Kulmunin uudelleen valinnan puolesta pitkään kampanjoinut keskusta-aktiivi Janne Kaisanlahti ei halunnut kommentoida puheenjohtajavaalin lopputulosta enempää kuin sen mitä oli tuoreeltaan lauantaina facebook-päivityksessään todennut.

– Erinäiset puolueen vallankäyttäjäpiirit eivät milloinkaan kunnolla hyväksyneet Kouvolan puoluekokouksen tulosta. Katria ei tuettu, ja oli ihmisiä, jotka eivät halunneet hänen onnistuvan, Kaisanlahti kirjoittaa.

Keskustan puoluekokous on valinnut tänään uuden puoluejohdon, puheenjohtajan, kolme varapuheenjohtajaa ja…

Julkaissut Janne Kaisanlahti Lauantaina 5. syyskuuta 2020

Kulmunin eroa ministerin paikalta käytettiin Kaisanlahden mielestä myös häikäilemättömästi hyväksi.

– Sen sijaan, että olisi puolueena edetty tilanteesta yhtenäisinä. Tämähän oli keskeinen argumentti Katrin kaatamiseksi – että puolueen puheenjohtajan täytyy olla ministeri.

Kaisanlahti korostaa vielä, että ”oma lukunsa ovat sitten vielä nämä muutamat lappilaiset puuhastelijat, jotka tekivät parhaansa saadakseen lappilaisen puheenjohtajan kaadetuksi”.

– Oliko kyse aidosti puolueen ja kotimaakunnan edusta, vai joistakin muista intresseistä, sitä minullakin on lupa mielessäni pohtia, hän miettii.

Juttua päivitetty 8.9. klo 9:13. Lisätty Markus Lohen kommentit.