Keskustaryhmyri Pylväs: Tahallisen väärinymmärtämisen kulttuuri ei edistä päätöksentekoa – "Ei ole oikeita ja vääriä mielipiteitä tai oikeaa ja väärää sanomisen tapaa"

Politiikka

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs ottaa Suomenmaan Puheenvuoro-kirjoituksessaan kantaa poliittisen keskustelukulttuurin kahtiajakautumiseen.

Pylväs kirjoittaa, että varsinkin viime kuukaudet ovat olleet yhtä riitelyä niin hallituksen ja opposition kuin hallituspuolueidenkin välillä sekä yhteiskunnassa muutenkin.

Keskustalaisetkaan eivät ole olleet keskustelussa mitään pulmusia, Pylväs sanoo.

Kahtiajakautunut ilmapiiri ei tee keskustaryhmyrin mukaan hyvää niille lukuisille ongelmille, jotka odottavat poliitikoilta ratkaisua. Ongelmien ja haasteiden rivi on pitkä koronasta lähtien.

– Sopimis-, yhteistyö- ja päätöksentekokykyä kysytään, mutta vastakkainasettelu vain kärjistyy. Pystytkö kuvittelemaan esimerkiksi vihreiden ja perussuomalaisten puheenjohtajat sopimaan jostain asiasta, Pylväs kirjoittaa.

VASTUU paremmasta politiikasta on Pylvään mukaan kaikkien päättäjien yhteinen. Muutoksen pitäisi hänen mielestään alkaa oikean keskustelun käymisestä.

– Esimerkiksi tahallinen väärinymmärtäminen tai tulkinta toisen sanomisista ei ole keskustelua, Pylväs korostaa.

Hän painottaa, että keskusteluissa pitää noudattaa lakeja, mutta politiikassa ei kuitenkaan voida ajatella, että olisi olemassa oikeita ja vääriä mielipiteitä tai oikeaa ja väärää sanomisen tapaa.

– Aiemmin Suomessa on pystytty keskustelemaan. Emme me ole voineet älyllisesti taantua niin paljon, ettemmekö edelleen siihen pystyisi.

Keskustelua pitää Pylvään mukaan pystyä käymään myös keskustassa. Ilman leimakirveiden heittelyä ja toisten syyttelyä, hän alleviivaa.

– Se, että joku puhuu maahanmuuton ongelmista, ei ole mitään ”persuilua”. Se on keskustelua maahanmuutosta. Se, että joku puhuu luonnonsuojelun puolesta, ei tee hänestä ”vihervasemmistolaista”. Se on huolta yhteisestä ympäristöstämme.