Keskustaedustajat huolissaan lupapisteiden karsimissuunnitelmista: "Vaikeuttaa erityisesti nuorten ajokortin saamista"

Ajokorttia

Keskustan kansanedustajat Hanna Huttunen ja Ari Torniainen ovat huolissaan liikenne- ja viestintävirasto Traficomin suunnitelmista kilpailuttaa tutkinto- ja lupapalveluiden tuottaminen.

Traficomin mukaan tutkinto- ja lupapalvelupisteitä ollaan karsimassa 94:stä huomattavasti alaspäin, jopa 40:ään, vuoden 2023 alusta.

Traficom perustelee palvelupisteiden karsimista muun muassa ajokorttidirektiivillä. Asia on lausunnoilla 25. lokakuuta asti.

– Tutkinto- ja lupapalveluverkoston heikentäminen alle puoleen tarkoittaisi muun muassa ajokorttien ajokokeen suorittamispaikkojen vähentämistä. Keskusta ei kannata tutkinto- ja lupaverkoston harventamista, sillä se vaikeuttaa ihmisten, usein nuorten, ajokortin saamista, liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Torniainen painottaa.

Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän puheenjohtajana toimiva Huttunen korostaa, että tutkinto- ja lupapalveluiden pitää olla kaikille kohtuullisen matkan päässä.

– Esimerkiksi suunnitelmissa oleva Itä-Suomen (Pohjois-Savo ja -Karjala sekä Etelä-Savo) toimipisteiden karsiminen kuuteen on aivan liikaa. Itä-Suomessa on pitkät välimatkat ja toimipisteitä tarvitaan enemmän kuin kuusi. Myös muualla Suomessa tarvitaan toimipisteitä lähelle ihmisiä, hän toteaa.

Vaikka palvelua ei käytetä kovin usein, se on keskustaedustajien mukaan kuitenkin merkittävä osa monien ihmisten elämää.

– Ajokortteja ajetaan suhteessa enemmän suurten kaupunkien ulkopuolella, koska auto on siellä välttämättömyys. Siksi toimipisteverkoston pitää olla kattava koko Suomessa, Huttunen ja Torniainen paaluttavat.