Käytä tämä pihan herkku pian – paras aika meni jo
Juhannuksen sesonkiruokana tunnetaan eritoten uudet perunat. Monesta puutarhasta löytyy myös kasvi, joka pitää huomata käyttää nimenomaan juhannukseen mennessä.
Kyseessä on tietenkin raparperi.
Kirpeä tatarkasveihin kuuluva vihannes maistuu monenlaisessa kesäruoassa. Piirakat, kiisselit, kakut, mehut ja hillokkeet ovat kesän klassikoita.
Raparperista syödään vain varsi ja kukkanuput. Lehdet ja juuret ovat myrkyllisiä. Tästä huolimatta Kiinassa, josta raparperi on kotoisin, juuria on käytetty ruoansulatuslääkkeenä.
Kirpeän maun takia raparperin kanssa kannattaa aina käyttää sokeria. Oksaalihappoakin syötävissä osissa voi olla jonkin verran, minkä takia munuais- ja sappikiviongelmaisten on oltava raparperin kanssa varovaisia.
Raparperi on parhaimmillaan toukokuussa. Raparperit suositellaan kerättäväksi juhannukseen mennessä, sillä tämän jälkeen niiden kausi alkaa olla jo ohi.
Raparperi istutetaan keväällä ja syksyllä. Se tarvitsee runsaasti lannoitusta. Samalla kasvupaikalla raparperi menestyy 8–10 vuotta.
– Sadonkorjuu aloitetaan aikaisintaan istuttamista seuraavana vuonna, kolmantena vuonna saa jo runsaan sadon. Satoa voidaan korjata jo aikaisin keväällä varsien ollessa sormen paksuisia, Marttaliitto kertoo kotisivuillaan.
– Varret nykäistään irti tyvestä käsin kiertämällä. Varmista, että koko lehtiruoti lähtee mukaan, koska varren tyngät mätänevät ja voivat pilata koko kasvin. Jätä raparperiin aina joitakin lehtiä ja varsia jatkamaan kasvua.
Lähteitä ja lisätietoa