Katri Kulmuni listaa useita kohtia keskustan kehittämiseksi – “En pelkää keskustelevaa keskustaa, pelkään keskustelematonta keskustaa“

Keskusta

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni haluaa muuttaa puolueensa keskustelukulttuuria entistä aktiivisempaan suuntaan.

Kulmuni kirjoittaa Suomenmaan blogissaan , ettei hän pelkää keskustelevaa keskustaa, mutta keskustelematonta keskustaa kylläkin.

Keskustelu on Kulmunin mukaan yhä tärkeämpää tilanteessa, jossa poliittiset jakolinjat jyrkkenevät ja puoluekenttä moninapaistuu.

Keskustaan mahtuu hänen mukaansa monenlaisia ajatuksia, monta tarinaa ja monia mielipiteitä.

– Vain tämä mahdollistaa Keskustan perimmäisen tehtävän yhteensovittavana, maltillisena, mutta voimakkaana muutosvoimana. Minulla on tunne, että suurin osa meistä suomalaisista on kuitenkin keskellä.  
 

Keskustan täytyy Kulmunin mukaan myös selventää itselleen, miksi se on olemassa. Keskustalle ei enää riitä se, että puolue määrittää itsensä vaihtoehdoksi vasemmiston ja oikeiston väliin.

– Meidän on määriteltävä keitä me olemme omista itsenäistä lähtökohdista käsin.

Puoluetyö ei Kulmunin mukaan voi enää jäädä hallitustyöskentelyn varjoon. Hän myöntää, että vaalitappion kokeneen keskustan nousu hallitukseen ei ole vieläkään avautunut monille suomalaisille, vaikka keskusta saikin hallitusohjelmaan monia itselleen tärkeitä tavoitteita.

– Syvemmälle menevä haaste on, ettei meitä tunnisteta sellaiseksi vaikutuskanavaksi, joka meidän pitää olla. Vuosien varrella olemme antaneet aatteellisen ja järjestöllisen korjausvelan kasvaa liian suureksi.

Kulmuni vakuuttaa laittavansa itsensä täysillä likoon, jotta suomalaisten luottamus keskustaan palautuisi. Yhdeksi merkittäväksi askelmerkiksi Kulmuni nostaa keskustan uudistus- ja tulevaisuustyön.

Keskustan on hänen mielestään löydettävä vastauksia tämän hetken suuriin kysymyksiin kuten ilmastonmuutokseen, väestön ikääntymiseen sekä teknologian ja talouden kehitykseen.

– Näitä kysymyksiä meidän on lähestyttävä ihminen keskellä ja ratkaisut edellä. Toivon, ei pelon kautta. 

Kulmuni listaa keskustan kevään työsuunnitelmaan useita kohtia, joissa puolueella on kehitettävää.

Kevät merkitsee Kulmunin mukaan keskustalle muun muassa kuntavaalien ehdokashankinnan jatkamista, keskustan oman poliittisen valmistelun vahvistamista, osallistavien toimintamuotojen kehittämistä, viestinnän terävöittämistä, tutkimustiedon parempaa hyödyntämistä politiikan ja puoluetoiminnan kehittämisessä sekä varainkeruussa onnistumista.

Kevään onnistumisesta hän lupaa vetää yhteenvedon kesäkuussa Vantaan puoluekokouksessa.