Ida-hurrikaanista saattaa tulla kaikkien aikojen kallein myrsky

Kuolonuhrien määrä on jäämässä vähäiseksi.
Ulkomaat

Yhdysvaltojen eteläisiä osavaltioita murjoneesta Ida-myrskystä saattaa tulla kaikkien aikojen kallein sääilmiön aiheuttama katastrofi, arvioi YK keskiviikkona. Sen mukaan hyvä valmistautuminen kuitenkin ehkäisi ihmishenkien menetyksiä merkittävästi.

Ida rantautui alueelle tasan 16 vuotta sen jälkeen, kun hurrikaani Katrina teki siellä valtavia tuhoja.

–  On mahdollista, että (Idan aiheuttamat) taloudelliset kustannukset nousevat korkeammiksi kuin Katrinan aiheuttamat, arvioi Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n suomalainen pääsihteeri Petteri Taalas toimittajille Genevessä.

Hänen mukaansa korkea hinta selittyy muun muassa tuhoilla, joita Ida aiheutti sähkönjakelulle Louisianassa.

Katrinaa pidetään toistaiseksi eniten taloudellisia kustannuksia aiheuttaneena myrskynä. Sen arvioidaan aiheuttaneen vahinkoja 164 miljardin dollarin (runsaan 138 miljardin euron) arvosta.

Taalas arvioi, että Idan kaikkien kustannusten arvioiminen vie vielä ainakin kuukauden.

Kuolonuhrien määrää vähensi YK:n mukaan etenkin se, että alueelle oli rakennettu Katrinan jälkeen miljardien edestä tulvavalleja ja patoja.

Sadattuhannet ihmiset olivat keskiviikkona edelleen ilman sähköä sen jälkeen, kun erittäin voimakkaana neloskategorian myrskynä maahan iskenyt hirmumyrsky Ida oli riehunut Louisianan ja Mississipin osavaltioissa.

Paikallisen median mukaan sähköjä oli tarkoitus saada palautettua keskiviikon aikana sairaaloihin, vesilaitoksille ja jätevedenpuhdistamoille. Tavallisille kuluttajille sähköjen palautuminen saattaa kestää vielä päiväkausia.

Idan tiedetään varmuudella tappaneen ainakin neljä ihmistä. Heidän joukossaan oli St. Tammanyn piirikunnassa Louisianassa kuollut 71-vuotias mies, jonka kimppuun hyökkäsi tulvavesissä piilotellut alligaattori.

Uhriluvun odotetaan vielä kasvavan, kun raivaus- ja pelastustyöt etenevät varsinkin rannikkoalueilla.

Trooppiseksi matalapaineeksi heikentynyt Ida jatkoi matkaansa koilliseen kohti Tennesseetä ja Ohiota.