Europarlamentaarikko Katainen kannustaa keskustaa aluevaaleihin – "Ratkaistaan paljolti hyvällä ehdokasasettelulla ja kovalla työllä"

Aluevaalit

Keskustalaisen europarlamentaarikko Elsi Kataisen mielestä keskustalla on paljon mahdollisuuksia tulevan tammikuun aluevaaleissa.

– Menestys tulevissa tammikuun vaaleissa ratkaistaan paljolti hyvällä ehdokasasettelulla ja kovalla työllä. Samoilla eväillä pärjättiin myös ennusteita paremmin kuntavaaleissa.

– Tulevat maakuntapäättäjät pääsevät tärkeään rooliin luomaan toimintakulttuuria ja edellytyksiä aitojen tulevaisuuden maakuntien varalle, Katainen kirjoittaa Suomenmaan Täällä Bryssel-kolumnissaan.

Edelliset keskustalle rohkaisevat vaalit on vasta käyty ja moni vetää ansaitustikin nyt hieman happea, Katainen toteaa. Hän kuitenkin huomauttaa, että laakereille ei sovi jäädä lepäämään, sillä tulevat sotevaalit ovat jopa sisältöäänkin merkityksellisemmät.

– Keskustalainen vaalikoneisto on viritettävä uuteen iskuun, sillä sosiaali- ja terveysministeri Kiurun ristimä hyvinvointialue ei tule jäämään nykyiseen muotoonsa. Johtoajatuksen on oltava nyt ja jatkossakin se, että aluehallintojen tehtäväkenttää kehitetään ja siihen liitetään tulevaisuudessa maakuntien tehtävät.

Aluevaalit voitetaan monipuolisella ehdokasasettelulla. Esimerkiksi sukupuolijako on osa tätä, ja Katainen viittaakin siihen, että keskustan kannattajissa on eräs tasaisimmista jaoista kannattajakunnassa.

– Kannatusta on pyrittävä laajasti kasvattamaan muun muassa yrittäjien, nuorten ja kaupunkilaisten keskuudessa. Positiivista on kuitenkin se, että perinteisistä puolueista keskustalla on jäsenistössään eniten naiskannattajia heti vihreiden jälkeen. Mielikuva ukkoutuneesta puolueesta onkin vanhakantainen ja harhaanjohtava.

Vaalit ovat myös valmistautumista ja pohjien luomista tulevaisuuden maakunnille.

– Se tarkoittaa sitä, että demokraattisesti, vaaleissa suoraan valituille maakuntavaltuutetuille tulee myös valtaa päättää esimerkiksi Euroopan unionin aluekehitysrahoista – se on merkittävää oman alueen kehittämistyötä parhaimmillaan! Katainen korostaa.