Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
Banner
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Eduskuntavaalit

Sixten Korman HS:ssa: Kuuden miljardin euron sopeutukset tuottaisivat ihmisille liikaa kärsimystä

22.3.2023 10:05
Lue lisää 
Libya
Muammari Gaddafia vastustava mielenosoitus Libyassa kuvattuna heinäkuussa 2011. Helmikuussa alkaneet mielenosoitukset johtivat lopulta Libyan sisällissotaan ja diktaattorin kaatumiseen. (Kuva: Wikimedia Commons)

Diktaattorin kaatumisesta 10 vuotta – "hullu koira" rahoitti terrorismia, mutta tuomitsi WTC-iskut

Everstinä ja vallankumouksen johtajana tunnettu diktaattori haaveili laajasta arabiliittovaltiosta ja käytti rajusti seksuaalisesti hyväkseen alaikäisiä tyttöjä ja poikia
Lauri Heikkilä 20.10.2021 22:30, muokattu 22.10.2021 10:28
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Libya

Vuonna 2011 käytiin Libyan sisällissota. 17. helmikuuta alkanut ja 23. lokakuuta päättynyt konflikti vaati arviolta tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien ihmisten hengen.

Päivälleen kymmenen vuotta sitten, 20. lokakuuta 2011 kaatui myös Libyan diktaattori Muammar Gaddafi. Väliaikaishallinto kertoi saaneensa Gaddafin kiinni Sirtin kaupungissa Välimeren rannalla, ja tämän kuolleen päähän kohdistuneeseen aseen laukaukseen kiinniottotilanteessa.

Muammar Gaddafi istui Libyan johdossa 42 vuotta, vuodesta 1969 vuoteen 2011. Hän syntyi vuonna 1942 Italian vielä hallitessa Libyaa siirtomaanaan. Toinen maailmansota oli tuolloin käynnissä, ja Libyassa käytiin jatkuvia taisteluita vuoteen 1943 saakka.

Libya itsenäistyi Yhdistyneiden kansakuntien päätöksellä vuonna 1951. Valtaistuimelle nousi kuningas Idris I.

Ympäri arabimaailmaa noussut arabisosialismi herätti nuoressa Muammar Gaddafissa innostuksen. Naapurimaa Egyptissä nousi valtaan arabinationalismin ja arabisosialismin johtohahmo Gamal Abdel Nasser vuonna 1956, ja Gaddafistakin tuli nasseristi.

Vaikuttavia ideologioita arabiliikehdinnässä ja Gaddafinkin ajattelussa olivat panarabismin tai arabinationalismin sekä arabisosialismin vaikutteet. Yhtenäinen arabimaailma oli panarabismin tärkein johtoajatus, arabinationalismin tarkoittaessa suunnilleen samaa. Arabinationalismissa korostettiin enemmän myös itsenäisiä, erillisiä arabivaltioita.

Arabisosialismi taas korosti suurten yritysten ja ulkomaalaisen omistuksen kansallistamista ja valtiojohtoisuutta talouspolitiikassa. Länsimaiseen tai Neuvostoliiton sosialismiin verrattuna arabisosialismi kunnioitti enemmän uskonnollisia perinteitä, mutta islamin vallan sijasta korosti maallista valtaa.

Ideologiastaan Gaddafi kertoi vuonna 1975 julkaistussa Vihreässä kirjassa, josta tuli hyvin tunnettu.

Gaddafi kouluttautui sotilaaksi opiskeltuaan ensin oikeustiedettä. Vuonna 1963 hän pääsi Bengasin sotilasakatemiaan, josta valmistui 1965. Hän jatkoi sotilasopintojaan Britanniassa, josta palasi vuonna 1966 Libyaan.

Vuonna 1969 arabisosialismi oli kasvanut upseeriston keskuudessa niin vahvaksi, että he katsoivat ajan olevan kypsä vallankaappaukselle. Kapteeni Gaddafi johti vallankumousta ja vallan ottanutta vallankumousneuvostoa. 2. syyskuuta Gaddafi julisti Libyan tasavallaksi.

Vallankumouksen johtajan roolissa hänen asemastaan tuli lopulta käytännössä diktaattorin asema. Silti hän ei muiden diktaattorien tapaan ottanut suureellisia arvonimiä, vaan tyytyi sotilasarvonsa ylentämiseen everstiksi.

Poliittisia virkanimikkeitä Gaddafilla oli asemansa tukena valtakaudellaan useita eri aikoina. Hän aloitti Libyan kansankomitean pääsihteerinä ja oli välillä myös pääministeri ja kansankongressin pääsihteeri. Libyan vallankumouksen johtajan titteli vakiintui lopulta hänen asemakseen.

Heti valtaannousunsa jälkeen Gaddafi aloitti ihannoimansa panarabismin edistämisen muiden arabivaltioiden kanssa. Vasemmalta Sudanin presidentti Gaafar Nimeiry, Egyptin presidentti Gamal Abdel Nasser ja Libyan johtaja Gaddafi vuonna 1969. (Kuva: Wikimedia Commons)

Valtakaudellaan Gaddafi teki sekä kiitettyjä että varsinkin kiisteltyjä asioita. Kiitetyistä voi mainita vahvan roolin Afrikan unionin perustamisessa.

Erikoisuutena taas voi mainita, että paimentolaisperheeseen syntynyt Gaddafi majoittui aina beduiiniteltassa matkustaessaan ulkomailla. Yleensä teltta pystytettiin valtiojohtajien virka-asuntojen tai vastaavien hallintorakennusten pihalle.

Gaddafin henkivartiokaartikin oli poikkeuksellinen, sillä se koostui pelkästään naisista.

Panarabismia Gaddafi yritti hankkeella, joka kuitenkin kaatui nopeasti. Arabitasavaltojen liitto oli liittovaltio, joka oli paperilla olemassa vuodet 1972–1977, mutta käytännössä Libyan, Egyptin ja Syyrian liittovaltio ei toiminut. Erimielisyydet ja ristiriidat kävivät lopulta ylivoimaisiksi.

Egyptiin suhteet katkesivat täysin. Maan johtaja, Nasserin seuraaja Anwar Sadat teki 1978 Israelin kanssa rauhansopimuksen, jossa Egypti myös tunnusti Israelin valtion. Juutalaisenemmistöistä Israelia vastustanut Gaddafi tuki Israelin muslimimaailman vihollisia, kuten terroristijärjestö PLO:ta.

Egyptin Sadat oli myös ilmoittanut Gaddafille vaikuttaneensa siihen, ettei Libya onnistunut upottamaan brittiläistä matkustajalaivaa.

Eräs diktaattorin valtaa pönkittänyt asia oli Libyan vahva maaöljyyn ja maakaasun perustunut talous. Libya onkin ollut Afrikan mantereen varakkaimpia maita.

Osa varallisuudesta meni terrorismin rahoittamiseen ympäri maailmaa. Tästä syystä etenkin 1980-luvulla Gaddafin hallinnon suhteet länsimaihin olivat huonot.

Ronald Reaganin johtaessa Yhdysvaltoja tuohon aikaan suhteet olivat erityisen kireät. Yhdysvallat kielsi libyalaisen öljyn tuonnin vuonna 1982, ja oli jo 1981 hyökännyt libyalaisia partioveneitä vastaan merialueella, jonka Libya oli julistanut omakseen.

Reaganin nimitys Gaddafille oli ”Lähi-idän hullu koira”.

Britteihin Libyan suhteet katkesivat yli kymmeneksi vuodeksi 1984 kun poliisi ammuttiin kuoliaaksi Gaddafin vastaisessa mielenosoituksessa Libyan edustuston ulkopuolella Lontoossa.

Yhdysvaltojen Nato-liittolaisen Länsi-Saksan alueella Länsi-Berliinissä tapahtui 5. huhtikuuta 1986 pommi-isku diskoon. Yhdysvallat syytti iskusta Libyaa ja Reagan määräsi laajat pommitukset Libyaan. Eräs Reaganin iskujen kuolonuhreista oli Gaddafin oma vasta 4-vuotias tytär.

Libya joutui myös pitkäksi aikaa kauppasaartoon.

Gaddafi Afrikan unionin kokouksessa vuonna 2009. Libyan johtaja oli Afrikan unionin keskeisiä vaikuttajia. (Kuva: Wikimedia Commons)

Myöhemmin Gaddafi onnistui parantamaan suhteitaan länsivaltoihin muuttamalla politiikkaansa suorastaan radikaalisti. Aluksi hän paransi suhteitaan Lähi-idän maihin, lopulta suhteet länsimaihinkin olivat siinä määrin kohdillaan, että Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Tony Blair vieraili Libyassa vuonna 2004, ensimmäisenä länsijohtajana moneen vuosikymmeneen.

Gaddafi myös tuomitsi Yhdysvaltoihin kohdistuneet syyskuun 11. päivän terrori-iskut vuonna 2001.

Gaddafin Afrikan unionin hyväksi tekemää politiikkaa on ylistänyt muiden muassa ihmisoikeusikoni Nelson Mandela. Gaddafi lahjoitti suuria summia rahaa unionin kautta humanitaarisiin tarkoituksiin.

Diktaattorien harjoittamaa hyväntekeväisyyttä on syytä aina tarkastella myös kriittisesti, sillä usein kyse on humanitaarisen avun lisäksi oman kuvan kiillottamisesta. Gaddafi muistetaan vahvasti myös harjoittamistaan häikäilemättömistä toimista omia kansalaisiaan kohtaan.

Le Monde-lehden toimittaja Annick Cojean osoitti vuonna 2011 haastattelujensa perusteella, että Gaddafi muun muassa käytti hyväkseen siepattuja koulutyttöjä. Christopher Olgiatin Mad Dog: Gaddafi’s Secret World-dokumentti (BBC) osoittaa Gaddafin siepanneen ja raiskanneen satoja teini-ikäisiä tyttöjä ja poikia, joita hän saattoi ihan vain valikoida itselleen esimerkiksi koulukäynneillä.

Naisvartiostonkin on kuvattu olleen jonkinlainen haaremi, joka ei ainakaan täysin perustunut vapaaehtoisuuteen.

Gaddafin mielivaltaan oli Libyassa kyllästytty, ja Egyptin kansannousu vuonna 2011 rohkaisi myös libyalaisia osoittamaan mieltään johtajaansa Gaddafia vastaan. Gaddafi yllytti kannattajiaan väkivallantekoihin sanomalla mielenosoittajien muun muassa ansaitsevan kuolemantuomion.

Sisälllissota oli vääjäämätön. Siihen osallistuivat Gaddafia vastaan myös länsimaat Naton johdolla ilmaiskuilla YK:n mandaatilla.

Gaddafin tukijoiden hallitsema tila kävi yhä vain ahtaammaksi, ja kun Gaddafi 19. lokakuuta 2011 yritti paeta autosaattueessa, Naton ilmaiskut pysäyttivät saattueen, joka joutui tulitaisteluun kapinallisia vastaan.

Gaddafi pakeni taistelua viemäritunneliin, jossa kapinalliset saivat hänet kuitenkin kiinni. Edelleen on epäselvää, miten tapahtumat täysin menivät, mutta todennäköisesti Gaddafi teloitettiin siihen paikkaan. Hänet haudattiin aavikolle tuntemattomaan paikkaan, jottei haudasta tulisi Gaddafin kannattajien pyhiinvaelluspaikkaa.

Sisällissodan voittivat kapinalliset, mutta levottomuudet Libyassa säilyivät. 2014 puhkesi uusi sisällissota, joka on edelleen käynnissä. Tulitauosta kuitenkin sovittiin vuonna 2020, ja maassa on tarkoitus järjestää vaalit tulevana jouluaattona.

Lähteitä ja lisätietoa:

Suomen Kuvalehden artikkeli Gaddafin kuolemasta (29.11.2011).

Haaretz-lehden artikkeli Gaddafin rikoksista (2014, englanniksi).

Ilta-Sanomien uutinen Libyan tulevista vaaleista (14.11.2020).

Lue myös

Juuri nyt: Zaporižžja Venäjän tykistötulessa – Zelenskyi julkaisi videon

Venäjä hyökkää Ukrainan kaakkoisosassa sijaitsevalla Zaporižžjan alueella, Ukrainan presidentin kanslian päällikkö Andriy Yermak...
22.3.2023 13:59

Zelenskyi vieraili etulinjan taisteluiden lähellä Itä-Ukrainassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo vierailleensa tänään armeijan tukikohdissa Itä-Ukrainassa lähellä Bahmutia. Zelenskyi kertoi...
22.3.2023 13:51

Arvio Xin vierailusta: Putin ei saanut haluamaansa

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole onnistunut yrityksistään huolimatta luomaan Kiinan kanssa rajatonta...
22.3.2023 13:29
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

Afrikan unioni afrikka Arabikevät arabisosialismi Arabitasavaltojen liitto diktaattorit Egypti gaddafi Gaddafin hallinto historia Israel Libya Libyan sisällissota lähihistoria Muammar Gaddafi panarabismi PLO Terrorismi

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Moskovalaiset opiskelijat järkyttyivät: Valmistumiselle yllättävä lisäehto
Uutiset | 21.3.2023 12:41
Venäjän viranomaiset aloittivat esitutkinnan Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjästä ja tuomareista
Uutiset | 20.3.2023 15:28
Kärnä: Tämä on syy Helsingin vihreiden kannatuskatoon – ”Näin se nyt vaan on”
Uutiset | 22.3.2023 11:29
Kiinan Xi heitti Moskovassa ”vaaliennusteen”
Uutiset | 21.3.2023 12:08
Tämän EU-maan asetuotanto tahkoaa ennätyksiä – Työvoimaa houkutellaan rantalomilla
Uutiset | 22.3.2023 10:50
Ukraina: Venäläisiä risteilyohjuksia tuhoutui räjähdyksessä Krimillä
Uutiset | 21.3.2023 12:05
Arvio Xin vierailusta: Putin ei saanut haluamaansa
Uutiset | 22.3.2023 13:29
Loppu ohjusuhkailuille – vaalitappiota pelkäävä Erdoğan hieroo yllätyssopua riitapukarinsa kanssa
Uutiset | 21.3.2023 22:00
Juuri nyt: Zaporižžja Venäjän tykistötulessa – Zelenskyi julkaisi videon
Uutiset | 22.3.2023 13:59
HS-gallup: Kokoomus suurin, SDP ja perussuomalaiset tasoissa – keskustan kannatus piristyi
Uutiset | 21.3.2023 12:00
ISW: Bahmutissa merkittävä käänne – Wagner vaikeuksissa
Uutiset | 16.3.2023 11:08
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30
Venäjän viranomaiset aloittivat esitutkinnan Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjästä ja tuomareista
Uutiset | 20.3.2023 15:28
Todiste: Vastaan hangoittelevia venäläissotilaita ammutaan ”siihen paikkaan”
Uutiset | 15.3.2023 13:51
Kotien pakkoremonttien kannattajilla on ”vajavainen arjen ymmärrys”, näkee keskustan Eeva Kalli
Uutiset | 16.3.2023 14:50
Kreml uhoaa: Ukrainan lännestä saamat hävittäjät tullaan tuhoamaan
Uutiset | 17.3.2023 13:07
Moskovalaiset opiskelijat järkyttyivät: Valmistumiselle yllättävä lisäehto
Uutiset | 21.3.2023 12:41
Asiantuntija varoittaa Bahmutista: ”Saatamme menettää täällä kaiken”
Uutiset | 14.3.2023 9:47
Tiedustelu: Wagner lupaa ministeristä miljoonien tapporahaa
Uutiset | 16.3.2023 11:38
Yhdysvallat valmistelee Ukrainaa Venäjän keväthyökkäykseen – sadat panssarivaunut matkalla maahan
Uutiset | 16.3.2023 22:00
TK: Jos tietäisit, mitä kaikkea tölkin pinnalla voi olla, miettisit juomista kahdesti – tutkimuksen tulos suorastaan puistattaa
Uutiset | 21.2.2023 22:11
Yllättävä arvio Bahmutista: Tästä syystä Wagner jarruttelee
Uutiset | 10.3.2023 9:50
WSJ: Ukrainan liittolaiset hermostuivat – Tämä Euroopan maa itsepintaisesti kriittisten asetoimitusten esteenä
Uutiset | 1.3.2023 22:15
Ukrainan sotilaat ihastuivat Challenger-tankkeihin – Yllättyivät tästä peribrittiläisestä varustelusta
Uutiset | 23.2.2023 22:00
ISW: Bahmutissa merkittävä käänne – Wagner vaikeuksissa
Uutiset | 16.3.2023 11:08
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30
Tutkimustulos kertoo: Muistisairauden riskiä voi pienentää yllättävällä tavalla
Uutiset | 5.3.2023 22:00
Tutkimus: Suosiota saanut makeutusaine lisää merkittävästi sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä
Uutiset | 1.3.2023 22:00
Arvio: Venäjän tappio Ukrainassa tarkoittaisi Venäjän imperiumin hajoamista osiin – ”Entiset Neuvostoliiton maat tuskin malttavat odottaa”
Uutiset | 19.2.2023 21:00
ISW: Venäjän hiljaisuus sodan vuosipäivänä kertoo todennäköisesti tästä
Uutiset | 25.2.2023 16:35

Uusimmat

Juuri nyt: Zaporižžja Venäjän tykistötulessa – Zelenskyi julkaisi videon
Uutiset | 22.3.2023 13:59
Zelenskyi vieraili etulinjan taisteluiden lähellä Itä-Ukrainassa
Uutiset | 22.3.2023 13:51
Arvio Xin vierailusta: Putin ei saanut haluamaansa
Uutiset | 22.3.2023 13:29
Poliisi: 30-vuotias mies epäiltynä terrorismista – Taustalla äärioikeistolaista toimintaa
Uutiset | 22.3.2023 13:08
STM rajoittaa epilepsialääkkeen myyntiä lääkepulan vuoksi
Uutiset | 22.3.2023 12:32
Venäjä on hyvin vahvasti Kiinan taskussa, sanoo ex-suurlähettiläs MTV:llä
Uutiset | 22.3.2023 12:30
UPM aloittaa Saksan Schongaun tehtaalla muutosneuvottelut, irtisanomisvaarassa 135 henkilöä
Uutiset | 22.3.2023 12:11
Kärnä: Tämä on syy Helsingin vihreiden kannatuskatoon – ”Näin se nyt vaan on”
Uutiset | 22.3.2023 11:29
Koulubussi törmäsi tukkipinoon Enonkoskella – kyydissä toistakymmentä lasta
Uutiset | 22.3.2023 10:55
Tämän EU-maan asetuotanto tahkoaa ennätyksiä – Työvoimaa houkutellaan rantalomilla
Uutiset | 22.3.2023 10:50
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

Vaalikeskustelujen perusteella on vaikea uskoa, että Suomi on maailman onnellisin maa
Pääkirjoitus | 21.3.2023 21:00
Ikäluokkien pieneneminen räjäyttää koulutuksen rakenteet
Pääkirjoitus | 20.3.2023 21:00
Vaalitiimellyksessäkään ei kannata päästää katkeruutta voitolle, sillä Suomi on jo nyt aivan huippumaa
Pääkirjoitus | 17.3.2023 21:00

Toimitus suosittelee

Annika Saarikko luotsaa keskustan kampanjaa toiveikkaana – ”Vaalit ratkotaan loppumetreillä”
Uutiset | 18.3.2023 8:00
Pikahälytyksellä ison seutukunnan ehdokkaaksi – Eija Nivala hakee jatkoa kahdeksan päivän mittaiselle kansanedustajauralleen
Uutiset | 19.3.2023 8:00
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Juuri nyt: Zaporižžja Venäjän tykistötulessa – Zelenskyi julkaisi videon
Uutiset | 22.3.2023 13:59
Zelenskyi vieraili etulinjan taisteluiden lähellä Itä-Ukrainassa
Uutiset | 22.3.2023 13:51
Arvio Xin vierailusta: Putin ei saanut haluamaansa
Uutiset | 22.3.2023 13:29
ISW: Bahmutissa merkittävä käänne – Wagner vaikeuksissa
Uutiset | 16.3.2023 11:08
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30
Venäjän viranomaiset aloittivat esitutkinnan Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjästä ja tuomareista
Uutiset | 20.3.2023 15:28

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Tulevaisuusvastuullista politiikkaa
Mielipide | 22.3.2023 9:26
Kouluissa pitää olla oppimisrauha
Mielipide | 22.3.2023 9:18
Ei Turun Tunnin junalle – kyllä koko Varsinais-Suomen lähijunille
Mielipide | 22.3.2023 9:08
Kansalaisten ostovoima elvyttämään taloutta
Mielipide | 22.3.2023 9:01
Sähköbussit vai ratikka?
Mielipide | 16.3.2023 8:30
Hornet-jupakassa on peränsä
Mielipide | 15.3.2023 8:52
Vetoomus tasavallan presidentille
Mielipide | 17.3.2023 10:01
Loppukiri kohti keskustan vaalivoittoa
Mielipide | 20.3.2023 11:50

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan vaalimainoksia on rikottu järjestelmällisesti Keski-Pohjanmaalla – ”Eivät ole enää yksittäisiä kolttosia”
Uutiset | 21.3.2023 14:42
Keskustan Mattilalle tasa-arvopalkinto
Uutiset | 19.3.2023 16:00
Keskustanaiset haluaa isät kotiin: Suomesta perhevapaiden mallimaa
Uutiset | 19.3.2023 15:51
Kärnän kampanja ilkivallan kohteena Helsingissä
Uutiset | 19.3.2023 12:23
Keskustan Mattilalle tasa-arvopalkinto
Uutiset | 19.3.2023 16:00
Annika Saarikko luotsaa keskustan kampanjaa toiveikkaana – ”Vaalit ratkotaan loppumetreillä”
Uutiset | 18.3.2023 8:00
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)