93-vuotias entinen keskitysleirin vartija oikeuden eteen Saksassa

Mies on syytettynä osallisuudesta yli 5 000 ihmisen murhaan
Ulkomaat

93-vuotiaan entisen keskitysleirin vartijan oikeudenkäynti alkoi torstaina Hampurissa. Hän on syytettynä osallisuudesta yli 5 000 ihmisen murhaan Stuffhofin keskitysleirissä toisen maailmansodan aikana.

Oikeudenkäynti järjestetään nuorisotuomioistuimessa, koska mies oli vain 17-vuotias aloittaessaan työnsä leirin vartijana. Pyörätuolissa istunut syytetty piilotti kasvonsa kansion taakse kun hän saapui oikeussaliin.

Juutalaisryhmät sanoivat oikeudenkäynnin olevan perusteltu huolimatta syytetyn korkeasta iästä. Ryhmät ovat huolissaan antisemitistisen väkivallan yltymisestä.

– Muistakaa, mitä tapahtui viime viikolla Hallessa, sanoi natseja jäljittävän Simon Wiesenthal -keskuksen Efraim Zuroff, viitaten synagogaa vastaan tähdättyyn joukkoampumisen yritykseen.

Mies toimi leirin vartijana aikana jolloin Saksan natsijohto antoi määräyksen tuhota juutalaiset. Keskitysleirivankeja tapettiin järjestelmällisesti kaasukammioissa. Osa vangeista kuoli nälkään tai sairauksiin.

Syytetty Bruno Dey on sanonut, että hän päätyi keskitysleiriä vartioiviin SS-joukkoihin vain siksi, ettei häntä sydänsairauden takia voitu lähettää rintamalle. Tagesspiegel-lehden mukaan mies on sanonut, ettei tappanut ketään.

Lehti kertoo miehen myös kysyneen, mitä vartijaksi pakotettu 17-vuotias olisi voinut tehdä natsihallintoa vastaan.

Natsit perustivat Stutthofin keskitysleirin vuonna 1939 ja täyttivät sitä aluksi puolalaisilla poliittisilla vangeilla. Enimmillään leirillä oli 110 000 vankia, joukossa useita juutalaisia. Noin 65 000 ihmistä kuoli leirillä.

Entisten keskitysleirivartijoiden oikeudenkäyntejä on ollut useita siitä lähtien, kun entinen vartija John Demjanjuk tuomittiin toiminnastaan Sobiborin keskitysleirillä vuonna 2011.

Demjanjukin tuomion jälkeen Saksassa on tuomittu kaksi entistä leirivartijaa. Tuomitut olivat 94-vuotiaita, ja he kuolivat ennen kuin heidät ehdittiin vangita.