”Äiti” on maailman kaunein sana, eivätkä tätä tee tyhjäksi lainsäädännön muutokset

Pääkirjoitus

Terveys- ja taloushuolien keskellä elävä ihmiskunta on oikeastaan uudestaan huomannut, kuinka merkittäviä läheisimmät ihmissuhteet ovat.

Tässä viikonvaihteessa korostuu näistä tärkein. Äiti.

”Äiti” on voittanut ylivoimaisesti äänestyksen suomen kielen kauneimmasta sanasta – ja voimme hyvin laajentaa tuloksen maailmanlaajuiseksi.

Äiti-sanan kauneus ei varmastikaan pohjaudu sen äänneasuun vaan sanan merkitykseen.

Äiti on yleensä ihmislapsen ensimmäinen turva. Äiti on kaunis, ja äiti on rakas. Myös monissa muissakin kielissä äitiä tarkoittava sana on ykkössijalla.

Niin me äitiä arvostamme.

Siksi ei kannata pahoittaa liikaa mieltä edes vanhempainvapaauudistuksen lainsäädäntökielestä. Ehdotuksesta kun puuttuvat esimerkiksi sanat ”äiti” ja ”isä”.

Muutos on hyvä ymmärtää juridiikaksi eikä äidin arvon vähättelyksi. Kun lainsäädäntö tuntee nykyisin aiempaa laajemman perhekäsityksen, tämä on otettava huomioon kaikessa uudessa lainvalmistelussa.

Äidin arvoon tällä työllä ei puututa. Siihen ei edes voi lainsäädännöllä kajota. Tuskin sellaiseen on kenelläkään haluakaan. Ja se ainakin on varmaa, että äidin osan ja äidin työn vähättely tulisi tyrmätyksi pikavauhtia.

Sosialismi tosin yritti häivyttää äidin, isän ja perheen merkitystä.

Se aikoi rakentaa uuden ihmisen, joka olisi ollut vain yhteiskunnan luomus. Mutta ”homo sovjeticus”, neuvostoihminen, romuttui samassa konkurssissa, missä koko järjestelmä muutenkin.

Jokainen voi tietysti ajatella omassa mielessään, mitä tahtoo, ja äitiyttäkin on kovin erilaista. Kansalaisten ylivoimaisen enemmistön näkemystä kuvaa kuitenkin varmasti parhaiten se tunne, joka saa valitsemaan sanan ”äiti” maailman kauneimmaksi.

Äitienpäivä on nyt aivan korostetusti perhesuhteiden ja läheisten ihmisten arvon symboli.

Tänä vuonna äitienpäivää vietetään erikoisissa oloissa. Juhlat on peruutettu. Ravintoloihin ei päästä äitienpäiväaterialle. Isovanhempiin ollaan ehkä vain etäyhteydessä.

Silti liput liehuvat. Lapset ja isät touhuavat. Äideille lauletaan.

Äitienpäivä onkin nyt enemmän kodin juhla kuin ehkä koskaan ennen. Samalla äitienpäivä on nyt aivan korostetusti perhesuhteiden ja läheisten ihmisten arvon symboli.

Kodit, perheet ja läheiset ovat sittenkin tärkeämpiä kuin on ajateltukaan. Ne pysyvät silloinkin, kun epidemiat tai talouden heilahtelut pelottavat. Ne ovat siis ihmisten suuri voimavara.