Matti Vanhanen:

Vanhasen vaalikone ehdokkaille

Blogi

Keskusta on valitsemassa uutta puheenjohtajaa tilanteessa, jossa äänestäjät jakautuvat kokemansa identiteetin tai arvomaailmansa osalta yllättävän vahvasti ja aatteellinen ideaali törmää yhä useammin valtiontalouden reunaehtoihin.

Ajan haasteista yhä useampaan olisi järkevintä vastata kansainvälisellä yhteistyöllä, mutta yhä useammat kokevat sen vaarantavan kansallisvaltiota.

Koetan tässä asettaa ehdokkaille ja puoluekokousedustajille kysymyksiä, jotka auttavat jäsentämään ajatuksia.

1. Santeri Alkio – erityisesti romaaneissaan – patistaa surkeaa elämää viettäviä ottamaan itseään niskasta kiinni, menemään maatalouskurssille ja tarttumaan heti lapioon ojien avaamiseksi ja vasaraan rikkoutuneen ladon oven korjaamiseksi. Miten tämä omatoimisuutta ja itsekasvatusta korostava alkiolaisuus istuu nykyaikaan, jossa kaikessa huudetaan valtiota ja veronmaksajien rahoja apuun?

2. 1990-luvun alussa pelkäsimme, että naapuristamme saattaisi tulla jopa satoja tuhansia turvapaikanhakijoita maahamme. Pitäisikö Keskustan ajaa EU:ssa järjestelmää, jossa tällaisissa yksittäisissä kriiseissä, joita kyseinen jäsenmaa ei kykene itse ennaltaehkäisemään, muut jäsenmaat auttaisivat esim. Suomea?

3. Miten hankkisit vaikuttavuutta aluepolitiikkaan? Luotatko siihen, että valtion laitosten tiheä alueellinen palveluverkko on tärkeintä. Minkä merkityksen aluekehityksessä asetat Kikyn, T&K-toiminnan, kilpailun vapauttamisen ja infran runkoverkkojen kehittämiselle?

4. Minkä ohjeen/kannustuksen annat Keskustan kuntapäättäjille, kun kylän koulun oppilasmäärä uhkaa pudota alle 20 oppilaan?

5. Miten määrität valtasuhteen kunnallispolitiikassa kunnallisjärjestön ja valtuustoryhmän välillä?

6. Jaatko peukkuja ja kommentteja samana viikonloppuna sekä sadantuhannen ihmisen Pride-kulkueesta että 80000 ihmisen lestadiolaisen liikkeen suvipäivistä?

7. Mielensäpahoittaminen on saanut politiikkaa liikuttavan voiman. Miten hallitset sitä, että puhe eläkejärjestelmän rahoitushaasteista ei käänny eläkeläisten syyllistämiseksi, sähköautoilun visiointi ei muutu vanhalla Volvolla ajavan mielen mustumiseen tai syntyvyyden puolesta puhuminen naisten esineellistämiseksi?

8. Kun vuokra-asumisen kulut Helsingissä nousevat, niin pitääkö nostaa asumistukea, säätää vuokrasääntely, lisätä kilpailua vuokra-asuntojen lisäämiseksi vai kehittää muuta Suomea, jossa asuminen on halvempaa?

9. Kun ukko ja akka haluavat rakentaa eläketalon järven rannalle, maksavat sinne itse tien, sähköt ja vesienkäsittelyn, niin pitääkö kunnan antaa rakennuslupa vai kehottaa heitä ostamaan osake Kivistöstä juna-aseman vierestä?

10. Miten vakuutat äänestäjän siitä, että monivuotinen nurmi ja siitä ravintoa tuottava märehtijä on ilmaston kannalta hyväksyttävä? Entä kasvisten ystävän siitä, että Itämeren kalan syönti on ympäristöteko parhaasta päästä?

11. Miten selität yrittäjä-äänestäjille sen, että jälleen kerran punamultahallitus tekee parempaa yrittäjä- ja omistajatyötä ja maatalouspolitiikkaa kuin esim v. 2011 aloittanut Kokoomuksen johtama sinipuna, joka nosti pääomatuloveroa, osinkoveroa ja perintöveroa.

12. Miten avaat palkansaajan silmät siitä, että Kikyn kaltainen toiminta on lopulta kaikkien ja erityisesti työttömien edun mukaista?

13. Miten vahvistat perheitä perustavien tulevaisuudenuskoa?

14. Hyväksytkö ajattelutavan, jossa koko ikänsä säästeliäästi elänyt ja varallisuuttaan kartuttanut eläkeläinen laitetaan maksamaan tarvitsemiaan julkisia palveluja, mutta varaton saa samat palvelut toisten maksamana?

15. Kun vastakkainasettelu tuntuu olevan poliittisen kannatuksen käyttövoima, niin tekisitkö Keskustasta leimallisesti ainoan pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen edunvalvojan.

15. Missä mahdollisesti muissa asioissa Keskusta voisi nousta polarisaation toiseksi vaihtoehdoksi niin, että ihmiset leimaavat keskusteluissaan kyseisen teeman aina automaattisesti Keskustan ruisleiväksi?

16. Minkälaisissa asioissa johtamasi Keskusta tukee jotain Helsinkiin sijoittuvaa investointia?

17. Liikennettä verotetaan nyt erityisesti polttoaineen kulutuksen eli käytännössä ajetun matkan mukaan. Tämä on maaseudun kannalta varmaan pahin verotustapa. Olisitko valmis ottamaan vetovastuun suuresta uudistuksesta, joka siirtäisi veron ajojen seurantaan paikannuksen perusteella? Silloin yksityisteillä ja sorateillä ajavia verotettaisiin murto-osalla kaduilla ja moottoriteillä ajaviin verrattuna? Ministeri Bernerin väyläyhtiöidean rahoitusmalli lähestyi tätä, mutta vastustajat onnistuivat leimaamaan idean päinvastoin maaseudun viholliseksi.

18. Sallisitko tulevaisuudessa kustannusten karsimiseksi harvaan asutuilla alueilla joukkoliikenteen ja taksien siirtymisen tietokoneen ohjaamaksi?

19. Mihin kohtaan palveluissa asetat rajan julkisen sektorin ja yksityisen tuotannon kohdalla? Uskotko lähtökohtaisesti, että julkisen sektorin tuotanto on asiakkaan kannalta laadukkaampaa?

20. Kuinka monta prosenttia sivistyksestäsi on julkisen koulutuksen luomaa ja paljonko olet hankkinut siitä itsekasvatuksella?

Kuinka monta prosenttia sivistyksestäsi on julkisen koulutuksen luomaa ja paljonko olet hankkinut siitä itsekasvatuksella?

21. Olet puheenjohtajana houkutellut kokeneen ministerin oman vaalipiirinsä ja ”varman valinnan” sijasta asettumaan ehdokkaaksi Helsingistä. Hän saa sieltä ehdokkaistamme selvästi parhaan tuloksen, mutta jää valitsematta. Oletko valmis hyväksymään hänelle esim. ministeriä avustavan valtiosihteerin työn?

22. Miten onnistumme juuriamme kunnioittaen menestymään kaupungeissa ideologiamme pohjalta?

23. Lataatko someen mieluummin lomakuvia Nizzan rantakahvilasta vai nuotiokahvilta Kolilla?

24. Mistä sinulle keskustalainen identiteettisi muodostuu?

Matti Vanhanen Matti Vanhanen on valtiovarainministeri ja keskustan kansanedustaja Nurmijärveltä. Hän toimi Suomen pääministerinä ja keskustan puheenjohtajana vuosina 2003–2010 ja eduskunnan puhemiehenä vuosina 2019–2020.